E criza un virus si economia o jungla?

Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 12:40
1868 citiri
E criza un virus si economia o jungla?
Foto: Flickr

"Invidie la adresa fizicii". Aceasta este afectiunea psihica de care sufera majoritatea bancherilor si economistilor, care incearca sa ofere imposibilul, adica niste estimari exacte pentru evolutia afacerilor, asa cum se dau rezultate fara urma de indoiala in stiintele exacte, crede Andrew Lo, profesor de inginerie financiara.

Incepand cu secolul 18, economistii s-au inspirat din fizica, aplicand principii precum termodinamica si conservarea energiei pentru a intelege macroeconomia si derivatele.

Totusi, din cauza crizei mondiale, dezideratul stiintei pare a fi din ce in ce mai indepartat de finantisti, acestia studiind ce s-a intamplat cu sistemul pe care il credeau infailibil, pentru a-l face mai stabil in viitor. Ca rezultat, au dezvoltat "individia la adresa biologiei", scrie Financial Times.

Bancherii si economistii lucreaza cu matematicienii si biologii pentru a invata despre rezistenta ecosistemelor, de la paduri la cherhanale. Acest exercitiu nu are doar aplicatie academica. Andrew Haldane, director executiv pentru stabilitate financiara la Bank of England, spune ca structura bancara ar putea fi modelata dupa studiile acestea, aflate in desfasurare, care trateaza pietele financiare mondiale ca pe un "complex sistem adaptabil", asemenea unui ecosistem.

Ca rezultat al acestor studii am putea afla daca sistemul financiar este destul de robust pentru a supravietui unei alte crize, fara victime de importanta grupului bancar Lehman Brothers si fara cheltuieli de trilioane de dolari din banii contribuabililor, pentru a evita prabusirea totala.

Sistemul bancar seamana cu o padure tropicala

Deja s-au tras cateva concluzii. Una dintre acestea este faptul ca sistemul bancar a devenit, in acelasi timp, prea complex si prea omogen. Principala problema este ca, in ultimii 20 de ani, aproape toate bancile care opereaza la nivel global si-au diversificat portofoliile si riscurile, investind in instrumente financiare din ce in ce mai complexe si mai putin transparente. Din nefericire, bancile s-au diversificat in acelasi mod, devenind interdependente.

"Din punctul de vedere al unei singure firme, aceste strategii pareau intelepte, pentru ca disipau riscul prin diversificare. Totusi, daca ne uitam la intregul sistem, este clar ca strategia a avut exact rezultate opuse", a spus Haldane.

Pentru a face o paralela, o padure tropicala, avand atat de multe specii care depind una de alta, este mai vulnerabila in fata unui soc extern decat o savana, cu o diversitate biologica mai redusa.

Intr-un mod similar, fondurile hedge, despre care se spunea ca au cele mai mari riscuri, au scapat nevatamate din criza. Comparativ cu bancile, acest sector este populat de jucatori mai mici si mult mai specializati, asemenea structurii unui ecosistem robust.

Economistii care discuta despre piete eficiente sau perfecte seamana cu bilogii care discutau despre echilibrul naturii, in urma cu 40 de ani, este de parere Robert May, profesor de zoologie la Universitatea Oxford, care studiaza sistemele financiare. La acea data, se credea ca ecosistemele in care speciile sunt interdependente sunt cele mai solide, insa, in urma studiilor, s-a demonstrat exact contrariul.

Fiind ingrijorati din cauza riscurilor chiar inainte de inceperea crizei financiare, reprezenantii Bank of England au inceput experimentele cu modele computerizate ale sistemelor financiare drept retele ecologice, inca de acum cinci ani.

De asemenea, Academia Nationala de Stiinte din Statele Unite si Federal Reserve Bank din New York au lansat, in 2006, un studiu care exploreaza paralelele dintre riscurile sistematice din sectorul financiar si diverse arii ale stiintei si tehnologiei. Insa, inainte de publicarea concluziilor, a inceput recesiunea mondiala.

Virusi si fizica sau cautarea disperata a unui model viabil

Epidemiologia este o alta stiinta din care s-au inspirat analistii financiari. Exact cum epidemiologii incearca sa opreasca raspandirea unei boli, prin identificarea virusului si vaccinare, cei care reglementeaza pietele financiare trebuie sa controleze si efectele negative ale unei prabusiri.

Nu in ultimul rand, se cauta solutii si in stiintele exacte, mai ales in fizica. De altfel, Emanuel Derman, un fizician tranformat in finantist, care a lucrat la Goldman Sachs, a jucat un rol esential in dezvoltarea modelelor derivatelor financiare. In urma cu un deceniu, el avertiza clientii bancii de limitarile acestora, spunand ca relatia dintre derivate si realitate se aseamana celei dintre o masina de jucarie si un autoturism adevarat.

Totusi, pana in prezent, nici un model intelectual sau sursa de inspiratie n-a oferit o alternativa coerenta la sistemul financiar actual. Miliardarul George Soros este de parere ca participantii trebuie sa adopte ideea de "reflexivitate", adica sa recunoasca faptul ca pietele reactioneaza la actiunile jucatorilor. Dar a transforma aceasta idee in aplicatii concrete s-a dovedit mult prea greu, pana in prezent.

Prin urmare, au aparut modele biologice. Profesorul Andrew Lo, de la MIT, a introdus principiile evolutiei: concurenta, adaptare si selectie naturala, pentru modelele financiare. El crede ca acest comportament uman, dezvoltat in urma a mii de ani de presiuni evolutioniste, ar reprezenta strategia perfecta pentru sistemele economice.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#sistem financiar global, #studiu ecosistem economie, #studii biologie economie , #stiri economice