Economia competitiva, digitalizata, "visul" politicienilor romani

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 20 Aprilie 2021, ora 13:45
1813 citiri
Economia competitiva, digitalizata, "visul" politicienilor romani
Foto: Pixabay.com

Romania trebuie sa treaca la o economie competitiva, care promoveaza know-how, este de parere premierul Florin Citu.

"Uitandu-ne la anul acesta si la ce urmeaza, ideea este ce vrem noi si ce vrea aceasta coalitie de la aceasta economie. Si, din punctul meu de vedere, este momentul sa facem tranzitia, si trebuie sa o facem rapid, catre o economie competitiva, digitalizata, care promoveaza know-how, o economie moderna. Acum trebuie sa facem tranzitia si trebuie sa facem tranzitia rapid, trebuie sa o facem in patru ani de zile", a declarat premierul.

Potrivit lui, asta este provocarea pentru Romania, pentru ca fara o economie puternica, o economie care sa fie competitiva in UE, dar si la nivel global.

"Sa nu mai avem acea atitudine de a astepta sa vina investitorii la noi, noi ne pregatim si asteptam, nu, sa mergem noi dupa investitori. Deci, trebuie sa intram in terenul de joc sa atragem investitii", a mai spus prim-ministrul.

Bloacarea listarilor de companii romanesti a fost anulata.

"Din partea Guvernului, deja, s-a adoptat un proiect de lege care a mers in Parlament pentru a anula ineptia de anul trecut care nu permitea companiilor de stat sa fie listate, acest lucru sper ca se va intampla cat mai curand. Si, dupa aceea, bineinteles, il aveti aici pe domnul ministru al Economiei care va poate spune daca exista companii in coordonarea ministerului care pot sa fie listate sau nu. Avem si la Energie si sunt mai multe sectoare de unde putem sa gasim candidati pentru piata capital", a spus Florin Citu.

Cu toate acestea, ramane in intentia sa si exista o strategie in acest sens pentru capitalizarea institutiilor financiare ale statului.

"Sunt mai multe, nu doar CEC, ale statului, de a le ajuta cu capital, dat nu de la stat. Este o discutie pe care o vom avea in perioada urmatoare pentru a prezenta o strategie pentru toate aceste institutii financiare ale statului, avand in vedere ca urmeaza si infiintarea unei banci nationale de dezvoltare si cumva trebuie sa integram totul. Avem o banca de retail, avem o banca de corporate-retail, avem doua fonduri - garantare, contragarantare - si mai facem o banca de dezvoltare. Toate acestea erau, bineinteles, inainte sa preluam guvernarea, erau deja facute si acum vom veni cu o strategie pentru toate, dar ca sa facem o reforma a acestor institutii e nevoie de capitalizare si nu va face statul aceasta capitalizare", a explicat Citu.

România a ieșit pe profit din comerțul cu energie electrică în 2023, dar, pe MWh, țara exportă mai ieftin decât importă
România a ieșit pe profit din comerțul cu energie electrică în 2023, dar, pe MWh, țara exportă mai ieftin decât importă
Exporturile de energie electrică au fost semnificativ mai mari decât importurile în termeni fizici, iar în termeni valorici, în 2023 România a fost pe plus, însă pe criteriul prețului pe...
Noi obstacole pe Autostrada A8 din partea CNAIR. Asociațiile civice acuză tergiversarea intenționată a proiectului
Noi obstacole pe Autostrada A8 din partea CNAIR. Asociațiile civice acuză tergiversarea intenționată a proiectului
Studiul de fezabilitate pentru cea mai mare porțiune din Moldova a autostrăzii „Unirii” A8 a fost respins de către CNAIR. Este vorba despre sectorul din A8 Tg. Neamț - Iași - Ungheni (de...
#economie digitala, #economie competitiva , #stiri economice