Economia letona a intrat in cea mai adanca recesiune inregistrata in UE

Marti, 10 Februarie 2009, ora 11:26
619 citiri
Economia letona a intrat in cea mai adanca recesiune inregistrata in UE
Foto: Remnantnewspaper

Letonia a inregistrat in al patrulea trimestru o scadere record de 10,5% a produsului intern brut (PIB), fostul "tigru baltic" intrand in cea mai adanca recesiune din Uniunea Europeana.

Statul baltic, cu 2,3 milioane locuitori, ce a continuat sa fie campion al cresterii economice pana in 2006, a intregistrat o scadere a PIB-ului pentru al doilea trimestru consecutiv, dupa o comprimare cu 4,6% in al treilea trimestru, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Rata somajului a crescut in ianuarie la 8,3%. din populatia activa, de la 7% in decembrie, in contextul in care inflatia a continuat sa incetineasca la 9,8%, comparativ cu 10,5% in decembrie.

"Nu exista niciun dubiu ca situatia este sumbra", a declarat Lars Christensen, economist in cadrul Danske Bank.

"Letonia, Islanda si Ucraina sunt economiile din Europa ce au fost cel mai grav afectate de criza", a adaugat acesta. Christensen a subliniat ca economia Letoniei a revenit la nivelul din 2005.

Declinul a venit dupa incheierea unei perioade de boom imobiliar, dupa inchetarea pietei mondiale a creditelor si dupa scaderea consumului.

Dupa ce in 2006, Letonia a marcat un nou record de crestere economica in Uniunea Europeana, de 12,2%, presedintele Valdis Zatlers a recunoscut recent ca un imprumut de 7,5 miliarde euro, acordat la sfarsitul lunii decembrie de Fondul Monetar International (FMI), a salvat tara de la faliment.

Comprimarea economiei cu 10,5% in al patrulea trimestru din 2008 este cea mai puternica inregistrata de la intocmirea statisticilor, in 1995.

In cadrul raportului pentru luna ianuarie, banca Swedbank, cel mai mare creditor din tarile baltice, a prevazut "o recesiune profunda si indelungata", precum si o saracire a populatiei, ca urmare a cresterii ratei somajului.

Potrivit previziunilor bancii, economia Lituaniei se va comprima cu 10% in 2009 si cu 2% in 2010, in timp ce rata somajului va creste la 13,5% in 2009 si la 16% in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#economie Letonia, #recesiune Uniunea Europeana , #stiri economice