Economia mondiala, aproape de o noua cadere?

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 18:02
5362 citiri
Economia mondiala, aproape de o noua cadere?
Foto: miesc-consulting.com

Cele mai recente statistici din zona euro, privind posibilitatea revenirii economice, au avut efectul unui dus rece, iar previziunile privind intoarcerea cresterii globale au fost fie eronate, fie prea grabite.

In al patrulea trimestru al anului 2009, economia UE a crescut cu doar 0,1%. Problemele severe bugetare ale Greciei au aratat amenintarea reprezentata de gradul de indatorare excesiva a unor tari, este de parere Sylvain Broyer, economist la Natixis.

Pana in prezent, 2,9 trilioane de dolari (2,122 trilioane de euro) din banii publici au fost cheltuiti in intreaga lume pentru a stimula economia. Conform datelor Fondului Monetar International (FMI), datoria medie a tarilor din G20 va creste de la 99% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2009, la 107% in 2010 si 118% in 2014.

"Pietele in cauza simt nevoia de solvabilitate a statelor care au salvat sectorul privat, dar in detrimentul unei datorii publice imense," observa economistul Philippe Brossard, presedinte Macrorama. Amenintarile se acumuleaza in timp ce marjele de operare sunt in scadere, scrie Le Monde.

Amenintarile se acumuleaza in timp ce marjele de operare sunt in scadere. Sub presiunea pietelor si a agentiilor de rating, guvernele sunt fortate sa anunte masuri de austeritate, in ciuda riscului pe care acestea il aduce la adresa redresarii economice.

"Situatia este greu de controlat", considera Henry Sterdyniak, de la Observatoire des Conjonctures Economiques (OFCE). Potrivit economistului, un plan de austeritate bazat pe majorari de taxe si reduceri de cheltuieli de 1% din PIB vor ajuta la o crestere de mai putin de un punct procentual.

"O politica restrictiva poate provoca, de fapt, o scadere a cererii si poate genera o lunga perioada de crestere lenta", spune Sterdyniak. FMI a avertizat, de asemenea, de riscul ca deciziile de a pune capat mult prea rapid stimulilor economici ar putea sa influenteze negativ. In plus, o politica de austeritate contribuie la incetinirea cresterii economice si la venituri mai mici din impozitare, cum a fost in cazul Statelor Unite.

Economistii avertizeaza in legatura cu posibilitatea unui crah al obligatiunilor. Pentru a salva bancile, a spriji cresterea economica si a ajuta intreprinderile, SUA s-au indatorat foarte mult, imprumutandu-se de pe piete. Potrivit agentiei de rating Moody's, datoria suverana a ajuns la nivel mondial, in 2009, la 49,5 trilioane de dolari, adica de trei ori mai mare decat PIB-ul Statelor Unite.

Odata cu criza din Grecia, dupa cea din Dubai, pietele si-au dat seama ca esecul acestor masuri economice este oricand posibil. Iar aceasta neincredere s-ar putea raspandi si in alte tari si ar putea provoca un soc "de incredere", care ar putea duce la un crah prin cresterea ratelor dobanzilor datoriei suverane.

Ce tara are cea mai buna economie?

Desi putini experti valideaza acest scenariu extrem, tensiunile de pe piata obligatiunilor nu sunt fara consecinte pentru finantarea economiei. Somajul ridicat, cresterea pretului petrolului, economisirea ca o precautie, toate sunt caracteristici care impiedica masurile de stimulare.

"Ar putea fi necesar sa asteptam doi ani inainte de a vedea o recuperare spontana a cererii interne", sunt de parere economistii Natixis. Dupa luni de scadere a preturilor, scaderea inflatiei ar trebui sa inceteze in 2010. FMI a sugerat, de asemenea, bancilor centrale sa fie mai putin "ortodoxe" si sa isi indeplinesca obiectivele de inflatie.

Cat va mai dura criza economica mondiala?

"Pe baza cresterii lente, inflatia in Europa sau Statele Unite ar trebui, in orice caz, sa-si faca simtita prezenta. Astfel, o crestere a preturilor nu este imposibila in tarile emergente. Pentru a evita o supraincalzire a economiei, SUA ar putea inceta extinderea, ceea ce ar putea sa franeze si recuperarea economica mondiala. Aceasta este amenintarea reala", a declarat Michel Didier, economist la CMB-Rexecode.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#cadere economica, #probeleme economia mondiala, #revenire economica , #stiri economice