Economia, salvata de cheltuielile romanilor de Sarbatori

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 08:29
3012 citiri
Economia, salvata de cheltuielile romanilor de Sarbatori

Consumul din luna decembrie poate aduce la buget 4 miliarde de euro si, totodata, ar putea adanci deficitul comercial.

Consumul de Sarbatori poate aduce economiei "un cadou" de peste 4 miliarde de euro, fapt care va duce la o crestere usoara a produsului intern brut (PIB), dar si a deficitului de cont curent.

Deficitul de cont curent va creste ca urmare a avansului importurilor, anunta Evenimentul Zilei, citand Capital. Studiile legate de felul in care oamenii isi cheltuiesc banii de Sarbatori arata ca romanii raman in continuare printre cele mai imprudente popoare europene.

Analistii de la Deloitte spun ca cei mai atenti la cheltuielile din aceasta perioada sunt englezii si irlandezii, acestia declarand ca vor consuma mai putin cu 17,1% si, respectiv, cu 22,4% fata de anul trecut.

In Romania, situatia este la polul opus. Potrivit sursei mentionate, romanii sustin ca vor aloca Sarbatorilor de Iarna un buget de 570 de euro, adica mai mare cu 70% fata de salariul mediu net pe economie. Analistii de la Mednet Marketing Research Center afirmau ca romanii vor cheltui cu putin peste 360 de euro.

Comportamentul de consum din ultimul an a fost modificat de criza economica de la nivel mondial. "O foarte mare parte a celor care au raspuns la studiu au declarat ca nu intentioneaza sa revina la vechile obiceiuri de consum.

Conform studiului Deloitte, 45% dintre romani au declarat ca isi vor tempera cheltuielile impulsive, in timp ce 68% dintre acestia se vor orienta catre cadouri utile. In acest context, marcile proprii ale marilor retaileri incep sa aiba din ce in ce mai multa priza la clienti, avand in vedere ca ele sunt si ceva mai ieftine.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#cheltuieli Sarbatori, #buget sarbatori, #deficit comercial, #studiu Deloitte, #cheltuieli Sarbatori europeni , #stiri economice