Economisirea la romani: unul din trei ar tine banii intr-un plic in sifonier

Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:54
2831 citiri
Economisirea la romani: unul din trei ar tine banii intr-un plic in sifonier

Daca ar fi sa economiseasca, jumatate dintre romani ar reusi sa puna deoparte 120 de lei pe luna sau cel mult 350 de lei trimestrial si i-ar depune intr-un cont bancar, potrivit unui studiu al Reveal Marketing Research.

De asemenea, 32% dintre respondenti au declarat ca ar prefera sa pastreze banii economisiti intr-un plic in sifonier. Doar 8% dintre respondenti au mentionat ca ar alege sa investeasca intr-o asigurare de viata si numai 4% dintre romani ar investi la bursa prin intermediul unui broker.

Ce fac romanii cu banii?

Tinerii profesionisti sunt printre cei cei mai dispusi sa apeleze la o banca atunci cand se gandesc la metodele de economisire a banilor, 57% dintre acestia mentionand ca i-ar depune intr-un cont bancar.

Peste 70% dintre pensionari ar face acelasi lucru. In mediul urban si mediul rural, preferinta pentru pastrarea banilor la banca este prima optiune a romanilor atunci cand vine vorba de economisire - 49% dintre cei din urban si 51% dintre cei din rural au optat pentru aceasta varianta.

Unii romani prefer sa simta banii "aproape"

Banii tinuti in propria locuinta reprezinta o solutie pentru economisire pentru mai bine de o treime dintre romani. 40% dintre familiile traditionale, intrebate cum ar proceda daca ar reusi sa stranga trimestrial o suma de 350 lei, au afirmat faptul ca ar pastra banii intr-un plic in sifonier.

O treime dintre adultii fara partener sunt in asentimentul familiilor traditionale si recunosc ca ar pastra acasa banii economisiti. Pentru acestia, contactul direct cu banii si certitudinea ca ii pot vedea oricand ofera sentimentul de control asupra resurselor financiare.

Asigurarile de sanatate, tot mai cautate

Romanii sunt interesati si de asigurarile de viata, insa doar 8%. Investitia prin intermediul unei asigurari de viata este o varianta la care ar apela, in special, familiile moderne, asa cum arata datele Reveal Marketing Research.

13% dintre familiile moderne ar alege sa investeasca banii in acest fel. Doar 9% dintre mileniali, intrebati cum ar proceda cu o suma de 350 de lei economisita, au mentionat varianta investitiei intr-o asigurare de viata.

Procentele sunt scazute in ceea ce priveste tendinta romanilor de a investi la bursa cu ajutorul unui broker. Din totalul esantionului, doar 4% dintre romani ar alege acest tip de gestionare a economiilor.

Comparativ cu restul segmentelor, maturii fara partener se arata mai interesati de actiunile la bursa - 8% dintre ei au selectat aceasta optiune. Totusi, procentele sunt foarte mici, iar romanii nu se arata deschisi la a investi banii economisiti la bursa. Doar 6% dintre respondenti au mentionat ca ar opta pentru alte metode de gestionare a banilor pusi deoparte, fata de cele listate in sondaj.

CITITI SI:

Romanii economisesc de 4,5 ori mai putin bani decat austriecii - Cat punem deoparte pe luna

Raportul dintre creditare si economisire: Renuntam la banii bancilor-mama si folosim sursele interne mai mult

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...