Economist BERD: Guvernul Romaniei trebuie sa evite masurile iresponsabile

Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:20
2093 citiri
Economist BERD: Guvernul Romaniei trebuie sa evite masurile iresponsabile

Economistul Peter Sanfey, de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), spune ca Romania nu trebuie sa faca, in anul electoral 2012, cheltuieli care i-ar putea strica echilibrul bugetar.

"Obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 2,2%, va fi dificil de atins, dar este important ca Guvernul sa incerce sa ramana cat mai aproape de acest nivel, pentru a ajuta la mentinerea increderii investitorilor. Este foarte important sa fie mentinuta (perceptia buna fata de Romania - n.r.). Exista intotdeauna tentatia de a cheltui mai mult inainte de alegeri, iar mesajul pe care il transmitem este ca autoritatile sa incerce sa reziste acestor tentatii", a declarat Sanfey pentru Mediafax.

Economistul considera ca masurile de austeritate ale guvernului Boc au facut o impresie buna in fata organismelor internationale, dar ca actualul guvern trebuie sa se abtina de la schimbari fiscale iresponsabile, pentru ca Romania sa ramana pe drumul cel bun.

"Executivul ar trebui sa evite orice fel de masuri fiscale iresponsabile. Consolidarea fiscala din Romania a fost impresionanta in ultimii ani. In anii de boom economic au fost facute unele angajamente care in mod clar nu erau sustenabile, precum cele in privinta salariilor din sectorul public si pensiilor.

Ajustarea a fost destul de dureroasa, dar rezultatul a fost o impresie buna in fata institutiilor financiare internationale si pe pietele financiare, in urma respectarii angajamentelor fiscale in cadrul acordului cu FMI, UE, BancaMondiala si BERD", a spus economistul BERD.

In pofida imbunatatirii perspectivelor pentru Romania, persista inca riscuri pentru evolutia economica a tarii, ca si pentru alte state din regiune, a aratat el.

Romania are un potential ridicat de crestere economica si poate reduce decalajul fata restul statelor UE, insa trebuie sa remedieze deficientele legate de infrastructura, de dezvoltarea pietei financiare, precum si cele referitoare la aplicarea legislatiei privind concurenta sau de guvernanta corporatista.

"Economia are foarte mult potential odata ce se imbunatateste situatia la nivel global. PIB pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare este sub jumatate din media UE. Cineva poate privi la aceasta situatie si sa fie pesimist fata de situatia Romaniei, dar ar trebui sa existe mai mult optimism, pentru ca sunt asteptari ca acest decalaj sa fie redus cu timpul, daca sunt urmate politicile adecvate. Depinde de atragerea de investitii, de un climat favorabil acestora, o forta de munca bine calificata si de politici macroeconomice stabile", a explicat oficialul BERD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#BERD Guvern masuri iresponsabile, #BERD Romania echilibru bugetar, #BERD masuri fiscale Romania , #stiri economice