Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Efectul Trump-Biden asupra banilor europeni. Cum vom resimti in buzunarele noastre criza politica din SUA

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 09:18
5068 citiri
Efectul Trump-Biden asupra banilor europeni. Cum vom resimti in buzunarele noastre criza politica din SUA
Foto: Pixabay.com

Dupa ce asaltul Capitoliului din Washington a influentat pozitiv actiunile europene, acestea au inceput sa piarda din profiturile pe care le-au inregistrat, imediat ce congresmenii americani au certificat victoria presedintelui ales, Joe Biden.

Incidentele de miercuri seara, din capitala SUA, s-au lasat si cu patru decese, iar acum, Trump spune ca va exista o tranzitie ordonata, in conditiile in care aseara, instiga protestatarii la violente. Totul a culminat cu victoriile lui Jon Ossoff si ale reverendului Raphael Warnock, ambii democrati, in cursa duala pentru Georgia. Democratii controleaza acum Camera, Senatul si presedintia.

La inceputul sesiunii de tranzactionare, indicii europeni erau pe plus, astfel ca, in jurul orei 9.00, indicele pritanic FTSE 100 a castigat 0,1%, DAX-ul german a castigat 0,3%, in timp ce CAC 40 de la Paris a fost, de asemenea, mai mare cu 0,4%.

"Rezultatele Senatului inseamna ca asa-numitul scenariu "Blue Wave" a avut loc in cele din urma, desi printr-o calatorie sinuoasa, rezultand o slaba majoritate democratica in ambele camere ale Congresului. Principala implicatie este perspectiva unui pachet de stimulare SUA substantial mai mare, odata ce presedintele ales Biden va ajunge la functie si va oferi un sprijin suplimentar comertului", nota Deutsche Bank, potrivit Yahoo Finance.

Cu toate acestea, mai sunt inca obstacole de depasit. Procesul de certificare a alegerilor, care este in mod normal un eveniment ceremonial direct, continua sa fie intrerupt de obiectiile parlamentarilor republicani cu privire la victoria lui Biden.

Piata primeste semnale mixte

Trecerea in randul investitorilor din paradisurile sigure in active cu risc a fost observata ieri in mai multe clase de active. Actiunile europene au crescut alaturi de omoloagele lor din SUA, cu STOXX 600, in crestere cu 1,36%, atingand un nivel post-pandemic condus de banci, care au castigat 5,56%. Indicele blue-chip FTSE 100 s-a inchis, de asemenea, cu 3,7% mai mare in Londra, depasindu-si echivalentii de pe continent.

Intre timp, cazurile COVID-19 din Marea Britanie au atins miercuri un alt record cu cazuri de peste 62.000, in plus fata de peste 1.000 de decese zilnice pentru prima data din aprilie. De asemenea, au fost anuntate noi restrictii in Irlanda, aici elevii mergand pe scoala online, iar proiectele de constructii neesentiale luand o pauza.

Vaccinul Moderna a obtinut aprobarea in UE, deoarece liderii se confrunta cu o presiune puternica pentru a-si accelera programul de vaccinare pentru a fi mai in concordanta cu SUA si Marea Britanie. Iar aprobarea unui al doilea vaccin de masa s-a vazut si in optimismul pietelor.

Pietele asiatice se aflau in mare parte pe un teritoriu pozitiv, deoarece se concentrau pe redresarea economica globala. In timp ce indicele japonez Nikkei a castigat 1,6% la inchiderea pietei, Hong Kong Hang Seng a scazut cu 0,3% din cauza stirilor ca administratia

Trump ar putea interzice investitiile in Alibaba Group si Tencent din China. Shanghai Composite a sarit cu 0,7% la inchiderea pietei. KOSPI din Coreea de Sud a crescut cu 2,1%.

Bitcoin este pe val

Bitcoin a urcat la maxime record din 7 ianuarie, ajungand la o distanta mica de pragul de 40.000 de dolari. Datele de la Cointelegraph Markets, Coin360 si TradingView au aratat ca Bitcoin primeste un nou impuls peste noapte miercuri, in timp ce protestatarii au luat cu asalt Capitolul din Washington D.C.

Dupa ce a dat semne de forta continua in timpul tranzactionarii cu o zi inainte, BTC / USD s-a indreptat brusc spre nord, atingand un nou varf de 37.800 USD. In momentul de fata, Bitcoin se tranzactioneaza la o cota de 37,600 de dolari.

Bitcoin este locomotiva si pentru alte critomonede, astfel ca, Ethereum (ETH) a crescut cu 2,3% in ziua respectiva, ajungand la 1.180 dolari, in timp ce XRP-ul a crescut si el, surprinzator cu 27%, potrivit Coin Telegraph.

Intre timp, Stellar (XLM) si-a continuat marsul in sus, atingand 0,34 dolari in spatele randamentelor saptamanale care au depasit 170%.

"Valul albastru" din SUA incepe sa atinga intreaga lume financiara. Cum va impacta economia mondiala victoria democratilor in alegeri

Din ce motive a ajuns Bitcoin sa creasca depasind record dupa record

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#efectul trumpi biden, #pietele europene, #evolutia actiunilor , #stiri economice
Comentarii