Românii au început să îşi schimbe electrocasnicele mai repede, arată un studiu de specialitate. Astfel că, dacă în trecut ritmul de înlocuire a frigiderelor, aparatelor de gătit sau maşinilor de spălat era între 7-10 ani, cu un procent semnificativ din populaţie care făcea achiziţii după 10-12 ani, acum 70,3% le cumpără la un interval între 4-7 ani şi chiar mai puţin, mai ales în ceea ce priveşte electrocasnicele mici.
"De la frigiderele eco-frost, maşinile de spălat rufe inteligente, cuptoarele şi plitele cu inducţie la aspiratoarele robot, aparatele de aer condiţionat wi-fi etc., românii sunt tot mai interesaţi de tehnologie, dovadă că rata de înlocuire a electrocasnicelor a scăzut semnificativ în ultimii 5 ani, pe fondul extinderii ofertei de produse inteligente şi creşterii puterii de cumpărare”, potrivit studiului Haier Market Outlook 2021, realizat de Haier România şi Frames.
Prin urmare, pandemia de coronavirus, prin restricţiile sale, a accelerat şi mai mult ritmul de înlocuire a electrocasnicelor şi a crescut semnificativ vânzările online.
Analiza mai arata ca 61,9% dintre românii chestionaţi în cadrul studiului au declarat că pandemia i-a determinat să facă schimbări în casă, iar electrocasnicele s-au aflat în prim-plan.
Dincolo de televizoare, laptopuri şi smartphone-uri, românii au cumpărat în pandemie şi foarte multe electrocasnice, de la aparatele din bucătărie (multicoocker, robot de bucătărie, sandwich maker etc.) la frigidere, maşini de spălat rufe, aparatele de cafea/ceai etc.
În topul achiziţiilor s-au mai aflat centralele termice/boilere, cuptoarele/plitele/cuptoarele cu microunde, aspiratoarele şi frigiderele.
"Pe fondul restricţiilor de circulaţie din pandemie, românii au stat mai mult în casă şi au realizat că trebuie să facă ceva schimbări în modul în care trăiesc, mai ales că au făcut economii (n-au mai fost în vacanţă etc.)”, arată concluziile studiului.
Ce mijloace de plată au folosit românii în pandemie
Per ansamblu, dincolo de achiziţiile cu bani cash, cele mai multe cumpărături din zona electrocasnicelor s-au făcut cu bani împrumutaţi (carduri de credit cu rate fără dobândă, credite de nevoi personale, credite IFN).
"Spectaculoasă este evoluţia sistemelor de tip rate fără dobândă, care au ajuns pe locul 2 în topul achiziţiilor, semn că românii au înţeles şi au exploatat avantajele acestui sistem oferit de tot mai multe bănci”, spun specialiştii.