Emisiile de carbon vor fi taxate in functie de consum

Joi, 20 Martie 2008, ora 10:56
3986 citiri
Emisiile de carbon vor fi taxate in functie de consum

Romania ar putea fi prima tara din Uniunea Europeana care isi va schimba mentalitatea in privinta consumului, informeaza The Money Channel. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea considera ca este necesara o discutie in cel mai scurt timp asupra unei noi modalitati de taxare a poluarii.

Pe principiul poluatorul plateste, emisiile de dioxid de carbon ar putea fi masurate si taxate separat, pentru fiecare consumator. Uniunea Europeana monitorizeaza emisiile cu efect de sera din fiecare stat membru. In acest sens, in sectorul rezidential, documentele Uniunii fac trimitere explicita la incalzire.

In acest sens, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea considera necesara o discutie asupra modului in care fiecare contribuabil va trebui sa isi plateasca propriile emisii de dioxid de carbon.

"Pe principiul poluatorul plateste va trebui sa gandim astfel incat sa separam de fiecare consumator si sa evidentiem aceasta emisie de CO2. Ca urmare, cei care sunt abonati la o centrala termica ar putea sa plateasca cota lor parte pentru conformarea la mediu asa cum ar putea sa plateasca si ceilalti, astfel incat sa nu plateasca unii de doua ori si altii niciodata", a spus Ciocanea.

El a propus o dezbatere si chiar audieri la Parlament pentru ca implementarea sistemului ar fi o premiera in Uniunea Europeana, pentru ca s-ar schimba modalitatea de gandire asupra consumului. In conceptia lui Ciocanea, castigati vor fi cei care se incalzesc cu ajutorul unei centrale termice de apartament.

"Daca ma intrebati pe mine e foarte posibil ca in urma unui astfel de demers proprietarii de centrale de apartament sa iasa castigati deoarece, in contrabalansare cu scumpirea gazelor, care este un trend nu numai national ci global, randamentul ridicat al propriei centrale de apartament sa faca astfel incat o astfel de cota sa fie mai redusa decat a cuiva care este legat la o centrala termica cu randamente proaste", a mai spus Ciocanea.

Citeste si:
Bucureștiul, capitala care ucide
Bucureștiul, capitala care ucide
Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Au fost zile, în plină criză pandemică, în care gradul de noxe a depășit cu mult pragul critic de 100%. Pe lângă...
România, veriga slabă a coeziunii europene. ROexit și idioții utili ai Moscovei
România, veriga slabă a coeziunii europene. ROexit și idioții utili ai Moscovei
Despre teza ROexit nu se poate vorbi decât fără milă față de idioții utili, care o promovează. Că sunt idioți rezultă din completa inadecvare a „argumentelor” cu care își...
Comentarii
Badea Cirtu
rank 1
Pollux
rank 1
Da mai , era cazul sa se puna o taxa noua , ca nu prea sint , si noi oricum avem atitiaaa bani !!!