Energia verde bate combustibilii fosili

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 13:13
2983 citiri
Energia verde bate combustibilii fosili

Investitiile in bioenergie au crescut cu mult fata de cele in combustibilii fosili pentru prima oara in 2008.

Potrivit datelor furnizate de ONU, vantul, soarele si alte "tehnologii curate" au atras investitii de 140 de miliarde de dolari, fata de cele 110 miliarde bagate in gaze, carbuni si centrale electrice, informeaza The Guardian.

Investitiile cele mai mari in energie regenerabila au fost facute de China, India si alte tari in curs de dezvoltare care prind repede din urma Vestul in ceea ce priveste inlocuirea combustibililor fosili cu energie imbunatatita, pentru a combate, astfel, accentuarea incalzirii globale.

"Au fost multe probleme in anii trecuti, insa acest raport arata ca energia regenerabila a atins un punct in care este la fel de importanta, daca nu mai importanta, ca si combustibilii fosili", a declarat Achim Steiner, director executiv al Programului de Mediu al ONU.

Natiunile Unite atrage atentia, insa, ca mai trebuie investiti cel putin 750 de miliarde de dolari in intreaga lume intre anii 2009 si 2011.

Mai mult de 155 de miliarde de dolari au fost investiti in companii si proiecte ce sustin energia curata.

Energia eoliana, unde americanii sunt acum campioni, a atras cele mai multe investitii - 51,8 miliarde de dolari, urmata de energia solara care a atras 33,5 miliarde de dolari.

Biocombustibilii sunt pe locul urmator cu investitii de 16,9 miliarde, insa se poate observa o scadere de 9% fata de anul 2007, sectorul fiind afectat mai ales in SUA de saturarea pietei si de atacurile opozitiei politice care sustine ca, din cauza folosirii etanolului, creste pretul alimentelor.

Europa este inca centrul principal pentru investitii in energia verde, 50 de miliarde de dolari fiind pompati in proiecte pe intreg continentul, cu o crestere de 2% fata de anul trecut in timp ce SUA au inregistrat o scadere de 8%.

Insa tarile in curs de dezvoltare au avut o crestere a investitiilor in bioenergie de 27%, doar China a bagat 15,6 miliarde de dolari in general in energie eoliana si in centrale de biomasa.

China aproape si-a dublat numarul turbinelor eoliene, in timp ce India a investit 2,6 miliarde de dolari in acest tip de energie, cu 12% mai mult decat in 2007.

Mai multe contracte verzi, pachete guvernamentale menite sa dea un imbold economiei si sa diminueze efectele schimbarilor climatice, au fost implementate de mai toate ministerele lumii.

Scaderea abrupta a investitiilor in energia regenerabila in intreaga lume in primul sfert al anului 2009 a alarmat ONU si New Energy Finance (NEF), firma londoneza de consultanta care a furnizat datele pentru raportul ONU.

Michael Liebreich, seful NEF, a spus ca al doilea sfert a aratat, insa, semne de revenire, care ar putea da sperante ca la sfarsitul anului investitiile s-ar putea ridica pana la 115 miliarde de dolari. Insa Liebreich spune ca mai sunt multe masuri pe care politicienii trebuie sa le ia pentru a stimula cresterea investitiilor in acest sector.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#energie verde, #combustibili fosili, #energie regenerabila, #investitii bioenergie , #stiri economice