Estonia adopta euro de la 1 ianuarie 2011

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 19:18
955 citiri
Estonia adopta euro de la 1 ianuarie 2011

Parlamentul European a aprobat miercuri aderarea Estoniei la zona euro la 1 ianuarie 2011, Estonia devenind astfel prima tara baltica ce va adopta moneda unica europeana.

Estonia va intra in zona euro "intr-o pozitie de forta, cu una dintre cele mai bune situatii pe plan fiscal si, de departe, cel mai scazut nivel de indatorare din UE", a subliniat comisarul european pentru Afaceri economice, Olli Rehn, in timpul dezbaterii care a precedat votul.

"Este semnificativ ca un stat membru micut, dar foarte hotarat, bate la poarta zonei euro in timpuri atat de dificile", a observat la randul sau eurodeputatul Edward Scicluna, referindu-se la criza datoriilor cu care se confrunta tarile din zona euro.

Aderarea Estoniei la zona euro trebuie, de asemenea, aprobata formal de sefii de stat si de guverne din UE, la summitul de joi de la Bruxelles.

Estonia, care a aderat la UE in 2004, dupa ce si-a castigat independenta fata de URSS in 1991, va deveni a 17-a tara care va adopta moneda unica europeana, fiind prima tara baltica si a treia tara fosta comunista, dupa Slovacia si Slovenia, care va adera la zona euro.

Ultimele tari care s-au alaturat uniunii monetare sunt Slovenia - in 2007, Cipru si Malta - in 2008, si Slovacia - in 2009.

Pentru a adopta euro, tarile candidate trebuie sa respecte mai multe criterii: echilibrarea finantelor publice (deficit si datorie de stat), a inflatiei, fluctuatii lumitate ale cursului de schimb si ale ratelor dobanzilor.

Conform ultimelor estimari ale CE, Estonia va avea un deficit public de 2,4 la suta anul acesta si anul viitor. Datoria sa publica este estimata la 9,6 la suta din PIB in 2010 si 12,4 la suta din PIB in 2011, un record in UE.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#aderare zona euro Estonia, #Parlament European, #zona euro , #stiri economice