Euro, cotat la 3,8 lei pentru sfarsitul anului

Luni, 07 Aprilie 2008, ora 17:20
2115 citiri
Euro, cotat la 3,8 lei pentru sfarsitul anului

Leul nu va reusi sa se intareasca in acest an, este parerea investitorilor la Bursa de la Sibiu care a cotat moneda europena pentru sfarsitul acestui an la 3,8 lei. Pe piata valutelor euro a fost cotat pentru iunie la 3,76 lei, in scadere cu 0,0050 lei. Pentru septembrie moneda unica a fost evaluata la 3,7851 lei, in minus cu 0.0049 lei. Investitorii au realizat cateva tranzactii pentru cotatia leu-euro cu finalizare decembrie 2008 si au considerat ca un euro va valora la sfarsitul anului 3,8075 lei.

"Evolutiile valutare de saptamana trecuta au fost extrem de volatile. Luni si marti piata de capital americana a avut aprecieri importante, iar dolarul s-a apreciat la randul sau in raport cu monedele europene", explica analistii de la KTD Invest.

Practic, in dupa-amiaza zilei de luni, raportul euro-dolar a urcat pana la un maxim de 1,5890 in timpul discursului Secretarului Trezoreriei americane, Henry Paulson. Ulterior insa cotatia a inceput sa scada abrupt si aproape continuu, astfel ca la finalul zilei de marti cotatia euro-dolar se afla in zona 1,55.

Simultan, dolarul s-a apreciat si fata de lira sterlina, francul elvetian si yenul japonez. Incepand de miercuri, in asteptarea datelor de vineri referitoare la indicatorii pietei fortei de munca din SUA, dolarul a reluat tendinta de scadere.

Pe tot parcursul saptamanii trecute raportul euro-yen a ramas pe tendinta de crestere, reflectand apetitul pentru risc in crestere, fapt care s-a vazut si din evolutia buna a indicilor bursieri care luni si marti au crescut semnificativ, iar miercuri, joi si vineri au traversat o perioada de consolidare.

Cat priveste rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei, la finele lunii martie a.c. acestea se situau la nivelul de 25,16 miliarde de euro, in scadere cu 84 milioane de euro comparativ cu luna anterioara.

Rezerva fizica de aur nu a suferit modificari, mentinandu-se la 103,7 milioane de tone, dar pentru ca pretul international al aurului a scazut usor atunci valoarea acestei rezerve s-a diminuat pana la 1,98 miliarde de euro.

In aceste conditii valoarea totala a rezervelor internationale ale BNR era la final de martie la nivelul de 27,13 miliarde de euro. Pe de alta parte, prin comparatie cu cifrele de mai sus, pentru luna aprilie platile scadente in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza doar 42 milioane de euro.

Referitor la dobanzi, pe plan intern acestea au mai urcat usor, media pentru depozitele standard la termen in lei fiind in prezent de 7,72% pe an pentru plasamentele pe 12 luni. Pe plan extern dobanzile au ramas relativ nemodificate, rata libor la 12 luni pentru dolari SUA fiind acum de 2,65%, iar rata euribor pentru plasamente in euro pe perioada de 12 luni fiind de 4,75%.

Piata monetara ramane cu dobanzile la nivele de 9,50-10,50% pentru depozitele pe termen scurt. Ministerul Economiei si Finantelor a acceptat partial, la finele saptamanii trecute, oferta pentru obligatiuni cu scadenta la 3 ani dobanda maxima oferita fiind de 10%, iar media de 9,80%. In trimestrul IV 2007 rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 57,9%, iar rata somajului a fost de 6,1%.

Cat priveste moneda nationala, aceasta a inregistrat, la finele saptamanii trecute, variatii reduse in raport cu cea europeana, iar la inchiderea pietei cursul se situa la 3,7110-3,7150 lei/euro, nivel usor inferior celui de la finalul zilei precedente, de 3,7140- 3,7160 lei/euro.

Leul s-a apreciat usor fata de euro in deschiderea sedintei interbancare de vineri, intr-o piata fara volume semnificative de tranzactionare, iar primele tranzactii ale zilei s-au perfectat la 3,7060-3,7090 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, o rata de referinta de 3,7145 lei/euro, cu 0,41 bani peste nivelul de joi, de 3,7104 lei/euro.

Ratele de referinta anuntate, vineri, de bancile comerciale au urcat usor fata de cele afisate joi, plasandu-se la 9,44-9,94% pentru sumele atrase pe o zi si la 9,80-10,30% pentru cele atrase la o saptamana.

Vlad Voiculescu

Citeste si:
Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni, pe fondul tensiunilor din Ucraina
Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni, pe fondul tensiunilor din Ucraina
Dolarul a urcat luni la maximul ultimelor două săptămâni, susţinut de tensiunile dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina şi perspectiva majorării dobânzilor de către Rezerva Federală...
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...