Europa 2020: Strategie economica reala sau doar sperante desarte?

Vineri, 05 Martie 2010, ora 12:08
3116 citiri
Europa 2020: Strategie economica reala sau doar sperante desarte?
Foto: Daylife

Ultimii ani nu au fost prea buni pentru Uniunea Europeana, care a trebuit sa faca fata recesiunii, problemelor legate de deficite bugetare si datorii si a fost depasita de mai multe tari emergente dinamice.

UE e in cautarea unei potiuni magice pentru salvarea economiei, insa va trebui sa fie multumita cu "Europa 2020", noua strategie prezentata de Comisia Europeana, menita a spori competitivitatea si a determina cresterea economica in urmatorul deceniu.

Totusi, scepticii cred ca este doar un placebo pentru un pacient atat de slabit precum Uniunea Europeana.

Redresarea Europei este lenta si fragila, cu estimari pentru o crestere anemica de 0,7% in acest an. Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, avertizeaza ca Europa ar putea avea de-a face cu un "deceniu pierdut" de stagnare si declin, daca nu se modernizeaza rapid modelul de capitalism existent in regiune.

Strategia Europa 2020 se bazeaza pe dezvoltarea tehnologiei, in special in industriile verzi, si pe imbunatatirea sistemului educational. De asemenea, isi propune majorarea ratei angajatilor de la 69% la 75%, a investitiilor in cercetare si dezvoltare de la 1,9% din PIB-ul UE la 3%, dar si cresterea numarului de persoane cu varste intre 30 - 34 de ani cu studii superioare de la 31% la 40%.

Insa exista dubii in privinta faptului ca un plan birocratic poate, cu adevarat, sa ajute economia europeana. "Aceste strategii sunt pline de cuvinte frumoase", spune Jacques Pelkmans, cercetator la Centrul European pentru Studii Politice Europene din Bruxelles, citat de Time. "Nu ar trebui sa cream sperante pe care nu le putem indeplini", a adaugat el.

Intr-adevar, Europa 2020 are un predecesor, care nu a facut ceea ce a promis: Pactul de la Lisabona, adoptat acum zece ani si numit de liderii europeni, la acea data, "cel mai competitiv si dinamic model de economie bazata pe cunoastere". Uniunea nu doar ca nu a reusit sa depaseasca SUA si Japonia din punct de vedere economic, dar nu a atins nici macar tintele interne propuse. De exemplu, si acel plan includea majorarea investitiilor in cercetare la 3% din PIB, insa, in prezent, doar Suedia si Finlanda au atins acel prag.

Va supravietui euro crizei economice?

Problema pactului de la Lisabona a fost, in opinia analistilor internationali, faptul ca avea prea multe tinte si prea putina colaborare politica pentru a le atinge. De exemplu, exista inca multe probleme legate de o piata libera a muncii in UE.

Ann Mattler, liderul Consiliului Lisabonei, un think tank din Bruxelles, crede ca sefii statelor europene au fost prea prudentii cand a venit vorba de reforma, dand inapoi cand ar fi trebuit sa "atace" oligarhii din domeniul energiei sau ai telecomunicatiilor, de exemplu.

De data aceasta, exista un interes comun de a introduce mecanismele ce vor produce cresterea chiar in strategie. Pe masura ce euro si-a pierdut din valoare, vocile care sustin acest lucru au prins putere, multi oficiali fiind de parere ca un sistem mai bine reglementat ar fi prevenit prabusirea financiara a unor state, cum ar fi Grecia.

"Nu putem avea o strategie de tipul alege si aplica, permitand fiecaruia sa aleaga ce este mai usor si sa lase masurile grele de-o parte. Avem nevoie de o coordonare puternica si reala a economiei", a spus Barroso.

Astfel, presedintele CE vede in aceasta criza un pas inainte in integrarea europeana. De altfel, rezultatele incep sa se vada. Ministrii de Finante din zona euro au convins Grecia sa faca reduceri fiscale drastice, iar premierul spaniol, Jose Luis Zapatero, a cerut ca fiecare tara sa aplice "masuri de corectie", in momentul in care rezultatele economice sunt sub asteptari, chiar daca ideea a fost imediat respinsa de Germania, Marea Britanie si Olanda.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a dat o noua nuanta, spunand ca liderii europeni trebuie sa se inteleaga, de acord comun, asupra gestionarii economiei, pe care sa o discute in timpul summit-urilor. "Crizele financiare si economice ne obliga sa mergem pe acest drum", a spus Van Rompuy.

Inainte de a fi aplicata, la sfarsitul lunii martie, strategia Europa 2020 va fi, probabil, modificata de mai multe ori. Ramane de vazut daca va fi solutia miraculoasa pe care o asteapta toata lumea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#economia europeana, #crestere economica Uniune Europeana, #Europa 2020 , #stiri economice