Europa, colac de salvare pentru FMI

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 12:10
1775 citiri
Europa, colac de salvare pentru FMI

Europa a jucat, de-a lungul timpului, un rol special pentru Fondul Monetar International, iar, in prezent, reprezinta cea mai importanta regiune pentru institutia de creditare.

In primii sai ani, Fondul Monetar International (FMI) avea drept principal scop ajutarea tarilor din Europa sa isi revina dupa dezastrul provocat de razboi. Insa, dupa aceea, europenii au considerat ca sunt prea bogati pentru a se umili si a cere ajutorul institutiei financiare.

In urma recesiunii, insa, fondul s-a reintors de unde a plecat, Europa devenind punctul central de expansiune si influenta pentru fond, potrivit lui Kenneth Rogoff, fost economist sef al FMI.

Astfel, mai multe tari mari din estul Europei, printre care Romania, Ungaria si Ucraina, au imprumuturi substantiale de la FMI, iar zona euro a fost de acord ca fondul poate interveni in cazul Greciei si, posibil, al Portugaliei, Spaniei, Italiei si Irlandei, daca va fi nevoie.

"Castrat de retorica populista in timpul crizei de creditare din Asia, de la sfarsitul anilor 1990, Fondul s-a straduit sa isi refaca imaginea. Cand francezul Dominique Strauss-Kahn a preluat conducerea, in 2007, pana si tarile sarace africane se uitau la FMI ca la un lepros, preferand sa faca imprumuturi de la China, de exemplu. In lipsa oportunitatilor de afaceri si a veniturilor, FMI se vedea nevoita sa faca reduceri masive, pentru a-si asigura supravietuirea", explica Rogoff, intr-un comentariu pentru Project Syndicate.

Bine ca a venit criza, s-ar putea spune. Acum, FMI este in plina forma. In aprilie 2009, liderii G20 au aprobat majorarea fondurilor institutiei de patru ori, o suma poate exagerata, din cauza disperarii de moment, insa o buna parte din bani au fost, deja, dati cu imprumut. Prin urmare, se poate spune ca nu numai FMI a salvat unele tari europene, pentru moment, ci si ca Europa a salvat fondul, la randul sau.

Iar, pentru Europa, ajutorul pare sa fi venit la momentul potrivit. Totusi, FMI nu ofera cadouri, ci ofera un sprijin tarilor falimentare, pana cand acestea reusesc sa-si rezolve problemele bugetare. Desi unele tari reusesc sa scape de datorii, asa cum a facut China in urma crizei bancare din anii 1990, cele mai multe state sunt fortate sa accepte majorari de taxe si reduceri de cheltuieli, ceea ce poate conduce la o adancire a recesiunii.

Pe de alta parte, tarile care apeleaza la FMI fac acest lucru pentru ca, daca s-ar imprumuta de pe pietele financiare externe, conditiile ar fi mult mai aspre si mai costisitoare decat imprumutul de la institutia de creditare.

Potrivit lui Rogoff, va fi foarte dificil pentru Grecia, dar si pentru celelalte tari europene care au luat imprumuturi de la FMI, sa faca reformele fiscale necesare, in mijlocul unei recesiuni, fara sa riste probleme si mai mari.

De altfel, sunt cazuri in care tarile care iau imprumuturi de la FMI ajung, pana la urma, tot in faliment, cel mai cunoscut fiind cel al Argentinei, in 2002.

Acesta ar putea fi rezultatul final si pentru multe tari europene, Ucraina avand deja mari probleme, spune fostul oficial al FMI.

Pentru institutia financiara internationala, Europa este esentiala, in acest moment. Daca FMI insista sa impuna conditii dure, dupa stilul german, pentru imprumuturile sale, risca sa determine tarile sa renunte la ajutor si sa intre in incapacitate de plata, iar acesta e ultimul lucru pe care vrea sa il faca.

Pana acum, lucrurile au mers destul de bine in Europa de Est, existand estimari optimiste pentru redresare.

Totusi, FMI nu isi va permite, din punct de vedere financiar, sa fie indulgent pentru prea multa vreme, deoarece ar insemna sa ramana fara fonduri. In plus, imprumuturile sale nu ar face decat sa accentueze problema datoriilor, nu numai in Europa, ci si in Statele Unite si Japonia. "Cresterea economica redusa, populatia in curs de imbatranire si deficitele mari sunt un amestec foarte periculos", incheie Rogoff.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: Ziare.com