Europa, impartita in doua clase?

Luni, 08 Martie 2010, ora 12:07

   

Europa, impartita in doua clase?
Criza din Grecia va schimba felul in care functioneaza zona euro, insa nu dupa modelul pe care il sperau initiatorii monedei unice.

Cand au negociat tratatul de la Maastricht, in 1991, Helmut Kohl, Francois Mitterrand si Jacques Delors, credeau ca uniunea monetara va duce, inevitabil, la o uniune politica.

Insa problemele financiare din Grecia par sa conduca Uniunea Europeana spre o guvernare impartita pe clase, in care "adultii", condusi de Germania, exerseaza un control mai aspru asupra "copiiilor", precum Grecia, insa nu accepta sa fie verificata la randul ei.

De asemenea, este posibil, desi putin probabil, ca Berlinul sa nu ajute o alta tara din zona euro, lasand-o sa ceara ajutorul Fondului Monetar International.

In cele din urma, nu trebuie ignorat nici faptul ca o tara din zona euro, incapabila sa ia masurile de austeritate cerute de Bruxelles sau Berlin, sa intre in incapacitate de plata sau sa ceara o reesalonare a datoriilor. Acest lucru ar rezulta, fara indoiala, in scoaterea in afara zonei euro a statului respectiv si intr-un reactie in lant de probleme fiscale in regiune, cred analistii de la Reuters.

Astfel, liderii Uniunii Europene ar putea avea de ales intre cateva optiuni:

Supravegherea stricta a zonei euro

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a propus, saptamana trecuta, ca bratul executiv al UE sa primeasca puteri mai mari in impunerea programelor de reforma economica si sa poata "pedepsi" tarile care nu se comporta corespunzator.

De asemenea, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a reinviat idee unei "guvernari economice europene", care ar coordona politicile economice ale tarilor membre si ar mentine rata de schimb a euro la un nivel competitiv fata de dolar si yuan.

Insa Germania, cea mai mare economie din Europa, a spus clar ca nu isi doreste supravegherea UE. In plus, nici olandezii, nici finlandezii nu sunt de acord cu o asemenea masura.

Cele doua clase ale zonei euro

Acest lucru este o realitate in UE inca din 2004, regulile fiscale fiind aplicate mai strict tarilor mici si mai putin Frantei si Germaniei, chiar daca si aceste state au depasit, constant, nivelul admis pentru deficitele bugetare.

Iar criza din Grecia a accentuat aceasta tendinta, fiind pusa sub "tutela" UE.

Acest lucru nu ar face altceva decat sa accentueze neincrederea dintre tarile mari si cele mici din UE. Chiar daca asa merg lucruri in lume in general, Uniunea Europeana a fost creata tocmai pentru a functiona pe un model diferit.

Apelarea la FMI

O a treia posibilitate este faptul ca politicile interne ale Germaniei sa faca imposibila acordarea unui sprijin financiar. Astfel, statul aflat in pericol, in acest caz Grecia, ar fi nevoit sa se ceara ajutor de la FMI.

Insa guvernele din zona euro au transformat actul de a cere ajutor din alta parte, cu atat mai mult de la o institutie din Washington, intr-un tabu, deoarece ar insemna sa recunoasca faptul ca zona nu este in stare sa aiba grija de membri.

Intrarea in incapacitate de plata

A patra si cea mai putin probabila optiune este intrarea in incapacitate de plata, ceea ce ar insemna si iesirea din zona euro. Acest lucru, insa, ar insemna niste costuri enorme, reprezentate de devaluare, imprumuturi externe, izolare diplomatica, somaj, pierderea puterii de cumparare si a investitiilor straine.

Atat Grecia, cat si alte membre ale zonei euro exclud aceasta posibilitate, discutiile despre iesirea din zona euro limitandu-se in randurile acelora care s-au opus, de la inceput, uniunii monetare si care au prezis intotdeauna ca aceasta va sfarsi prost.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2503 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
barthkid
rank 5
Auzi Mugur?
E momentul ca oficialii BNR si dragul nostru guvern sa lase un pic euro sa creasca , astfel marfa romaneasca sa aibe un pret mai bun le export sa inceapa sa duduie din nou economia , de data asta pe baze reale
Nickolae
rank 2
baze reale
frate, baze reale nu inseamna cresterea competitivitatii pe piete externe prin devalorizarea monedei proprii. asta inseamna crearea unui avantaj competitiv fara modificarea reala a competitivitatii produsului, adica un sprijin pentru conservarea starii actuale a economiei romanesti. unde mai pui ca asta inseamna si o mana bagata in buzunarul celor multi pentru transfer de sume in profitul exportatorilor.
barthkid
rank 5
De deficit de cont curent ai auzit
Este o masura care are utilitate la nivelul economiei tarii.
Nickolae
rank 2
balanta comerciala
vrei sa spui ca vor fi intrari nete de capital in tara, si este firesc, problema este in ce sint directionati banii aia. se creste intr-adevar competitivitatea produsului, sau exportatorul se multumeste ca a fost inca odata salvat de variatia de curs controlata de BNR, si sta tremurand asteptand revenirea cursului, (exact cum s-a intamplat cu perioada octombrie 2008 - februarie 2010), si ajunge iar in situatia de a vedea ca este necompetitiv. si ca sa fie competitiv, acum, o sa recurga la concedieri sau reduceri salariale, pentru ca timpul a fost pierdut, in loc sa se reformeze, a fost salvat artificial prin curs.
amalia22b
rank 1
Pe muchie de cutit
Intr-un context intern si international mai degraba volatil decit in curs ferm de solidificare, Romania este la un pas de a-si revizui in negativ estimarile de crestere economica formulate la inceputul anului. Ceva nu a mers cum trebuie.
Vezi continuarea pe http://www.bloombiz.ro/finante/pe-muchie-de-cutit
20.72.72
rank 2
Va armoniza zona EURO Europa celor doua paradigme ? {nordul anglo-saxon (inteligent, serios si harnic) si sudul latin (viclean, puturos si pus pe furat)}
Sau au avut dreptate britanicii si suedezii atunci cand au ezitat sa intre in aceasta aventura ?
IL_VALACHO
rank 1
D-NA BODEANU UITA CEA MAI IMPORTANTA SI EFICIENTA OPTIUNE..
OPTIUNEA CARE SE POTRIVESTE CEL MAI BINE LA FIECARE TARA DIN ZONA "EURO",SI DUPA PAREREA MEA LA TOATE TARILE DIN UE ESTE CEA PE CARE D-NA BODEA NU A INCLUS-O : FIECARE TARA SA FACA DE ASEMENEA MANIERA INCIT SA NU FIE OBLIGATA SA AJUNGA LA NICI UNA DIN CELELALTE OPTIUNI MAI SUS MENTIONATE, DECI SA NU FACA APEL NICI LA UE,NICI LA FMI SI NICI LA UN ALT MEMBRU(GERMANIA de exemplu) AL COMUNITATII. CE PRESUPUNE ACEST LUCRU?!
O POLITICA FINANCIAR-CONTABILA-IMPOZITARA-CHELTUITARA,ETC. ADECVATA LA NEVOILE POPULATIEI SI TARII RESPECTIVE SI IN NICI UN CAZ LA "NEVOILE" CLASEI POLITICE AFLATA LA CONDUCERE IN TARA RESPECTIVA. FIECARE TARA SA ISI SUPRAVEGHEZE CU STRASNICIE CORUPTIA,FURTURILE SI "TEPILE" COMISE IN PRIMUL RIND DE CEI AFLATI LA PUTERE,GRIJA FATA DE BANUL PUBLIC SI CHELTUIELILI LEGATE NUMAI DE NECESITATI,INGRADIREA RISIPEI,AJUTORARREA POPULATIEI,A MICILOR INTREPRINDERI SA SE DEZVOLTE,A CELOR MIJLOCII SA CREASCA,IN FELUL ACESTA AJUTIND ECONOMIA,SCADEREA SOMAJULUI,CRESTERA APORTULUI ACESTORA LA PIB.
FAC TOATE GUVERNELE INTELEGERI PAGUBOASE CU FONDURI SI BANCI PRIVATE,INTELEGERI PE ASCUNS,PROBABIL PTR CA SINT HOTARATI SA FURE IN FELUL ACESTA,SE AJUNGE CA TARILE MICI DE TALIA GRECIEI SAAJUNGA CHIAR IN INCAPACITATE DE PLATA.
parerea
rank 5
DACA NU MUSCAU "LIBERALISMUL' SI "SOCIALISMUL" OFERIT DE VIENA,
Erau mai adecvati momentului, la aceasta ora! A fi de "centru", clasa mijlocie, nu este de bon-ton, pentru sortuletele frantuzesti, mari luptatoare pentru "libertatile, egalitatile si fraternitatile din lume"! "Ori jefuim tot, ori mancam si ce nu avem"! Din acelasi creier bancar de rit vienez, pleaca! Cine este perdantul vizat: OMUL si SPIRITUL sau! Vai de ei, cat se mai chinuie sa salveze aparentele "elitiste"! Interesant spectacolul pierderii controlului puterii ideologice! "Calea a Treia" este pe conducta si in Europa! Coana Merkel da clasa! Mi-au placut germanii care i-au invitat la munca pe grecii agitati de sindicatele rosii! Ordodocsii greci chiar cred ca vor fi salvati de catolici,evrei si reformati? Sa fim seriosi, dragilor: ii vor lasa la soare! Amuzanta ignoranta!
NTTatiana
rank 1
Europa saraca si Europa bogata ( om bogat , om sarac )
Pai asa e de cand lumea !!! dar sa-mi spuneti si mie cine are interes sa doboare productia de pui de carne si carne de vita in Europa??? ca in Irlanda, in magazinele Tesco s-a pus la vanzare pui cu eticheta ''Irish Chicken'' importati de UK din BRAZILIA...; de asemenea , in alte magazine alimentare din Irlanda s-au gasit pachete cu carne de vita cu etichete ''Irish Beef'' dar carnea din pachete era de provenienta BRAZILIA ...ce se cheama asta ?!? toti fermierii Irlandezi se plang ca nu isi mai pot vinde produsele ( pui de carne si carne de vita in Irlanda din cauza acestor importuri haotice di Brazilia ) ...pai ori suntem uniti in aceasta UE si ne protejam interesele noastre Europene sau ce *** facem ???de ce nu ia Comisia Europeana masuri de protectie a productiei Europeane ptr. toate bunurile produse in Europa si sa incurajeze comertul cu aceste produse intre tarile din Europa (ca ce produce Irlanda nu produce Italia si vice-versa si tot asa)...si surplusul se poate exporta spre alte continente sub protectia UE ...adica sa se obtina preturi acceptabile ptr. producatorii Europeni care sa fie incurajati si sustinuti astfel de UE prin contracte foarte avantajoase pentru ei De ce UE accepta importuri de produse alimentare din Australia si Africa de Sud ??? ca portocale si masline si lamai se face si in Grecia ..nu trebuie sa le aducem de pe alte continente ...de ce nu sunt sustinute de UE Grecia si Italia in producerea si comercializarea acestor bunuri ???
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor