Europa, impartita in doua clase?

Luni, 08 Martie 2010, ora 12:07
2872 citiri
Europa, impartita in doua clase?
Foto: GDB

Criza din Grecia va schimba felul in care functioneaza zona euro, insa nu dupa modelul pe care il sperau initiatorii monedei unice.

Cand au negociat tratatul de la Maastricht, in 1991, Helmut Kohl, Francois Mitterrand si Jacques Delors, credeau ca uniunea monetara va duce, inevitabil, la o uniune politica.

Insa problemele financiare din Grecia par sa conduca Uniunea Europeana spre o guvernare impartita pe clase, in care "adultii", condusi de Germania, exerseaza un control mai aspru asupra "copiiilor", precum Grecia, insa nu accepta sa fie verificata la randul ei.

De asemenea, este posibil, desi putin probabil, ca Berlinul sa nu ajute o alta tara din zona euro, lasand-o sa ceara ajutorul Fondului Monetar International.

In cele din urma, nu trebuie ignorat nici faptul ca o tara din zona euro, incapabila sa ia masurile de austeritate cerute de Bruxelles sau Berlin, sa intre in incapacitate de plata sau sa ceara o reesalonare a datoriilor. Acest lucru ar rezulta, fara indoiala, in scoaterea in afara zonei euro a statului respectiv si intr-un reactie in lant de probleme fiscale in regiune, cred analistii de la Reuters.

Astfel, liderii Uniunii Europene ar putea avea de ales intre cateva optiuni:

Supravegherea stricta a zonei euro

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a propus, saptamana trecuta, ca bratul executiv al UE sa primeasca puteri mai mari in impunerea programelor de reforma economica si sa poata "pedepsi" tarile care nu se comporta corespunzator.

De asemenea, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a reinviat idee unei "guvernari economice europene", care ar coordona politicile economice ale tarilor membre si ar mentine rata de schimb a euro la un nivel competitiv fata de dolar si yuan.

Insa Germania, cea mai mare economie din Europa, a spus clar ca nu isi doreste supravegherea UE. In plus, nici olandezii, nici finlandezii nu sunt de acord cu o asemenea masura.

Cele doua clase ale zonei euro

Acest lucru este o realitate in UE inca din 2004, regulile fiscale fiind aplicate mai strict tarilor mici si mai putin Frantei si Germaniei, chiar daca si aceste state au depasit, constant, nivelul admis pentru deficitele bugetare.

Iar criza din Grecia a accentuat aceasta tendinta, fiind pusa sub "tutela" UE.

Acest lucru nu ar face altceva decat sa accentueze neincrederea dintre tarile mari si cele mici din UE. Chiar daca asa merg lucruri in lume in general, Uniunea Europeana a fost creata tocmai pentru a functiona pe un model diferit.

Apelarea la FMI

O a treia posibilitate este faptul ca politicile interne ale Germaniei sa faca imposibila acordarea unui sprijin financiar. Astfel, statul aflat in pericol, in acest caz Grecia, ar fi nevoit sa se ceara ajutor de la FMI.

Insa guvernele din zona euro au transformat actul de a cere ajutor din alta parte, cu atat mai mult de la o institutie din Washington, intr-un tabu, deoarece ar insemna sa recunoasca faptul ca zona nu este in stare sa aiba grija de membri.

Intrarea in incapacitate de plata

A patra si cea mai putin probabila optiune este intrarea in incapacitate de plata, ceea ce ar insemna si iesirea din zona euro. Acest lucru, insa, ar insemna niste costuri enorme, reprezentate de devaluare, imprumuturi externe, izolare diplomatica, somaj, pierderea puterii de cumparare si a investitiilor straine.

Atat Grecia, cat si alte membre ale zonei euro exclud aceasta posibilitate, discutiile despre iesirea din zona euro limitandu-se in randurile acelora care s-au opus, de la inceput, uniunii monetare si care au prezis intotdeauna ca aceasta va sfarsi prost.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#probleme fiscale Grecia, #zona euro, #criza zona euro , #stiri economice
Comentarii
Poza 20.72.72
20.72.72
rank 2
Va armoniza zona EURO Europa celor doua paradigme ? {nordul anglo-saxon (inteligent, serios si harnic) si sudul latin (viclean, puturos si pus pe furat)}