Europa provoaca scaderi bursiere in lant: semnul unei noi crize?

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 18:07
4653 citiri
Europa provoaca scaderi bursiere in lant: semnul unei noi crize?
Foto: Daylife

Scaderea preturilor pe bursa inceputa joi, in Europa, s-a extins pe Wall Street si in Asia, vineri, pe fondul temerilor ca batranul continent ar putea fi urmatorul punct de plecare al unei noi crize financiare.

Problemele au aparut din cauza faptul ca Portugalia, Grecia si alte tari din zona euro se lupta cu muntii de datorii, acumulati in ultimii ani.

Astfel, indicele bursier Dow Jones a scazut cu 2,61 de procente, iar valoarea actiunilor pe bursele din Europa a scazut cu pana la sase procente, in timp ce temerile ca si o tara mare precum Spania ar putea intra intr-o noua criza financiara a provocat scaderea euro la cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, in raport cu dolarul american, de 1,37 de dolari/euro.

Vineri, s-au resimtit si pietele asiatice, Nikkei si Hang Seng, acestea scazand cu cate 2,9 procente.

"Intrebarea, in acest moment, este cat de mare va fi focul? Cat a scazut din cauza panicii si cat din cauza unor motive legitime? Nu stim inca acest lucru", a spus directorul de crestere globala la ING, Uri D. Landesman, citat de The New York Times.

Ca si Statele Unite, Europa a iesit cu greu din recesiune, cu exceptia Frantei si a Germaniei. Insa tari ca Spania, Irlanda, Portugalia si Grecia au probleme in a plati datoriile acumulate in anii de extindere bazata pe imprumuturi. In cel mai rau caz, aceste tari ar intra in incapacitate de plata, prelungind criza economica.

Astfel, au aparut si temerile ca uniunea monetara ce a legat economiile europene pentru mai mult de un deceniu s-ar putea rupe.

BCE incearca sa convinga investitorii de stabilitatea zonei euro

Intr-o conferinta de presa, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat ca zona euro nu trebuie pedepsita pentru problemele bugetare ale Greciei.

Chiar daca aceasta tara are un deficit bugetar imens, economia zonei euro este solida, iar deficitul bugetar al celor 16 tari impreuna va fi mai scazut decat cel din Statele Unite si Japonia, in acest an.

Trichet a citat estimarile Fondului Monetar International, ce arata ca SUA va avea un deficit de 10 procente din produsul intern brut, in 2010, comparativ cu 6% din PIB, in cazul zonei euro, relateaza Financial Times.

Totusi, investitorii nu s-au aratat convinsi. "Cum crede el ca vor arata economiile Greciei, Spaniei si Portugaliei, in trei ani de acum inainte? Masurile de austeritate vor atarna greu asupra zonei euro per ansamblu", a spus Stuart Thomson, care gestioneaza 100 de miliarde de dolari pentru Ignis Asset Management, din Scotia, citat de Bloomberg.

De asemenea, Paul Mortimer-Lee, sef al departamentului de economie de piata in cadrul BNP Paribas, din Londra, spune ca trebuie sa se intample ceva pentru redresarea credibilitatii. "Jucatorii de pe pietele financiare nu au incredere. Va fi mai rau, inainte de a fi mai bine", este de parere Mortimer-Lee.

Analistii americani sunt de parere ca metoda in care Uniune Europeana va alege sa rezolve problemele actuale va determina peisajul politic si viitorul zonei euro.

De altfel, investitorii se intreaba daca tarile puternice, gen Franta sau Germania, ar trebui fortate sa-si ajute financiar vecinii mai saraci sau daca acestia ar trebui lasati sa intre in incapacitate de plata, ceea ce ar avea repercusiuni majore nu numai asupra Europei, dar si a pietelor financiare din intreaga lume.

Potrivit lui Jacques Caillous si Harvinder Sian, de la Royal Bank of Scotland, "crizele din aceste regiune au atins noi dimensiuni, iar efectul de molipsire este mult mai serios".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#scadere burse europene, #deficit bugetar zona euro, #Jean Claude Trichet, #Banca Centrala Europeana , #stiri economice