Ziare.com

Europa ramane cu Nabucco

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 23:46

   

Europa ramane cu Nabucco
Intre Nabucco si South Stream, cele doua proiecte de transport al gazelor, Uniunea Europeana il prefera fatis pe primul, aceasta opinie fiind impartasita si de Romania.

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat recent parerea ca in domeniul gazelor Romania se confrunta cu o problema de siguranta a tranzitului si de aceea ia in serios South Stream, proiectul de gazoduct ruso-italian, dar numai daca UE va constata ca propriul ei proiect, Nabucco, nu poate fi realizat.

In conditiile in care Vladimir Putin sustinea ca Romania nu se opune participarii Romaniei la constructia gazoductului South Stream, concurand astfel conducta europeana Nabucco, proiect in care Romania este deja implicata.

O delegatie a Comisiei Europene a desfasurat, la inceputul lui februarie, o vizita la Moscova, in cadrul careia a discutat cu liderii rusi pe marginea relatiilor dintre UE si Rusia, in contextul razboiului ruso-ucrainean al gazului.

Intr-un interviu acordat Kommersant, purtatorul de cuvant pentru probleme de energetica al CE, Ferran Tarradellas, dezvaluie ce invataminte a tras Bruxelles-ul din acest conflict.

Potrivit lui Ferran Tarradellas, criza a dezvaluit existenta dependentei energetice a UE fata de Rusia, iar in prezent trebuie depuse toate eforturile pentru ca o astfel de criza sa nu se mai repete.

In acest sens, este necesara integrarea sistemelor energetice din cadrul UE si desfasurarea unei politici energetice comune a tuturor tarilor membre. De asemenea, UE va face tot posibilul pentru a asigura securitatea livrarilor energetice spre Europa si a diversifica traseele si sursele acestor livrari.

Misiunea de mediere a UE a avut un rol stabilizator in solutionarea conflictului ruso-ucrainean, insa, in conditiile in care sursa conflictului rezida in contradictiile bilaterale, atunci si sfarsitul acestui conflict a venit in urma eforturilor bilaterale ale Moscovei si Kievului, subliniaza reprezentantul oficial al CE.

Ferran Tarradellas atentioneaza ca reputatia ambelor tari implicate a avut puternic de suferit, mai ales in mediul consumatorilor simpli. Cu toate acestea, Rusia va ramane unul dintre cei mai mari furnizori de combustibili pentru UE, iar un dialog cu ea este absolut necesar.

In acelasi timp, acest lucru nu anuleaza obiectivele UE privind diversificarea surselor de livrare.

In opinia lui Ferran Tarradellas, proiectul Nord Stream promovat de Rusia nu este una dintre prioritatile UE in domeniul energeticii, lucru oglindit in mai multe documente ale CE. Insa, UE va sprijini acest proiect, cu conditia respectarii tuturor cererilor ecologice. De asemenea, CE nu se opune nici proiectului South Stream: 'daca tari si companii vor sa participe la acest proiect - sunt libere sa o faca'. Totusi, prioritar pentru UE este proiectul Nabucco.

Purtatorul de cuvant al CE da asigurari ca proiectul Nabucco nu este indreptat impotriva Rusiei, mai ales ca este vorba despre o cantitate destul de mica de gaz - maxim 31 de miliarde de metri cubi - care ar fi livrata prin acest gazoduct si Rusia va ramane furnizorul principal de gaz al Europei.

Insa, Nabucco ofera posibilitatea de a diversifica sursele de livrare, in timp ce South Stream leaga europenii de acelasi gaz rusesc.

In regiunea care ar trebui sa devina baza de resurse pentru Nabucco exista foarte mult gaz, iar Azerbaidjanul si Turkmenistanul sunt interesate in diversificarea traseelor de export, considera Tarradellas.

In ceea ce priveste participarea Iranului la Nabucco, UE nu exclude posibilitatea acestei colaborari, care in prezent este umbrita de problema imbogatirii uraniului.

Dar, in conditiile in care problema privind programul nuclear al Teheranului va fi solutionata, UE se declara deschisa unei colaborari cu Iranul, a doua tara din lume in ceea ce priveste rezervele de gaz.

Referitor la aspiratiile Turciei de a deveni nu doar tara de tranzit, ci si tara care ar vinde ea insasi gaz pentru Nabucco, 'problema este una destul de serioasa', considera reprezentantul oficial al CE.

In conditiile in care si presedintele turc Abdullah Gul, si premierul Recep Tayyip Erdogan au declarat in repetate randuri ca Turcia va fi o tara de tranzit sigura, UE are toate motivele sa fie increzatoare in aceasta colaborare.
Citeste mai multe despre nabucco South Stream Rusia UE Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2056 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Comisia Europeana propune si actioneaza!Noi-sa facem ..ciocul mic1

Infrastructura energetica-2009-2010:
1.Propunere de regulament pentru un Pachet de masuri pentru proiectele energetice strategice-sprijin comunitar:investitii in captarea si stocarea carbonului (pachet financiar:1.250 mil.euro),proiecte privind energia eoliana offshore (500 mil.) si in proiecte de interconectare pentru gaze si energie electrica (1 750 mil.).

2.Investitii pentru gazoductul Nabucco-250 mil. euro de la BEI:partenerii -OMV(Austria), MOL (Ungaria), RWE (Hermania), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania) si Botas (Turcia);transport de 30 mld.mc gaze –pe 3300 km din zona Marii Caspice.
Resursele naturale de combustibili spre epuizare:
- Carbune- 1.Terra- 80% detinute: Statele Unite -28%, Rusia -18%, China-13% si cel mai mare in exploatare, Australia-9%, India-6% si Africa de Sud -5,7%.
2.Europa-80% din total rezerve combustibili-majoritar in:Polonia,Cehia,Spania, Ungaria, Marea Britanie si Germania.
- Petrol- Planetar-formarea petrol este de 10 mil.ani-epuizare in 41 ani:Orientul Mijlociu(Iranul, Irakul, Kuweitul si Arabia Saudita)-61%-epuizare in 82 ani;Rusia-6,4%;.America de Sud -Africa -18,5%.
Gaze naturale- Pamant-rezerve: Orientul Mijlociu-40%(Iran-19%);Rusia-27%;Africa si America de Nord-16%;Europa-9%.

 

South Stream

Nabuco este o utopie din mai multe puncte de vedere, deoarece atat Germania cat si Frnta au relatii privilegiate cu Rusia.
Apoi, Nabuco nu are, ce este mai important: De unde sa alimenteze conducta, deoarece in caz de razboi cu Iranul, teva nu mai are nici un rost, deoarece in Caucaz comanda ..Rusia si nu UE-ul care oricum este divizat intre tarile puternice si papagalii cei mici.
South Stream are tot ce-i trebuie, furnizor sigur, tari ..vasale de transport si tari beneficiare cum ar fi Italia si Austria.
Uitati-va, cu atentie la traseul South Stream si atunci o sa va lamuriti ca Nabuco este o utopie si nerealizabila nici practic si nici macar teoretic.
Cititi si pozitia Turciei, apropo de intrarea acesteia in UE!
Primul ministru al Turciei a spus ca UE are nevoie de Turcia si nu invers, deoarece TOATE traseele virtualelor conducte vor trece pe la ei si ei vor avea ...robinetele.
Asa ca ..... in loc de Ucraina va apare Turcia care este mult mai avida de putere ca si alti vecini de ai sai.
Turcia vrea sa fie liderul lumii arabe si va avea un rol deosebit de important in zona.
UE-ul este o birocratie fara nici un plan si fara nici o ratiune!

FACIND treaseul Nabucco !!!!!!!!!!

UE.nu mai sta la pretul Rusiei ,Putin se teme ca nu mai poate jongla cu pretul cum vrea el si perde cea mai grozava arma din dotare "santajul" se poate face si o varianta cu cu Suth Stream dupa ce Nabucco incepe constrctia,Atunci e bine Rominia sai propuna Rusiei ca merge cu Suht .St. sai vedeti ca Rusii nu mai vor.

 

Santajul cu energie va functiona intotdeauna atata vreme cat exista tari care

au energie abundenta si altele care depind de primele.

Ideal ar fi sa existe ambele trasee, doua tevi pregatite in caz ca una este inchisa sa poata porni cealalta.

Alin.3 : ..Romania nu se opune Romaniei...

Aliniatul 3. Cum adica ? "....Putin sustinea ca Romania nu se opune participarii Romaniei...". N-aveti redactori care sa fi absolvit o scoala de 8-10 clase in limba romana ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor