Europa ramane cu Nabucco

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 23:46
2587 citiri
Europa ramane cu Nabucco

Intre Nabucco si South Stream, cele doua proiecte de transport al gazelor, Uniunea Europeana il prefera fatis pe primul, aceasta opinie fiind impartasita si de Romania.

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat recent parerea ca in domeniul gazelor Romania se confrunta cu o problema de siguranta a tranzitului si de aceea ia in serios South Stream, proiectul de gazoduct ruso-italian, dar numai daca UE va constata ca propriul ei proiect, Nabucco, nu poate fi realizat.

In conditiile in care Vladimir Putin sustinea ca Romania nu se opune participarii Romaniei la constructia gazoductului South Stream, concurand astfel conducta europeana Nabucco, proiect in care Romania este deja implicata.

O delegatie a Comisiei Europene a desfasurat, la inceputul lui februarie, o vizita la Moscova, in cadrul careia a discutat cu liderii rusi pe marginea relatiilor dintre UE si Rusia, in contextul razboiului ruso-ucrainean al gazului.

Intr-un interviu acordat Kommersant, purtatorul de cuvant pentru probleme de energetica al CE, Ferran Tarradellas, dezvaluie ce invataminte a tras Bruxelles-ul din acest conflict.

Potrivit lui Ferran Tarradellas, criza a dezvaluit existenta dependentei energetice a UE fata de Rusia, iar in prezent trebuie depuse toate eforturile pentru ca o astfel de criza sa nu se mai repete.

In acest sens, este necesara integrarea sistemelor energetice din cadrul UE si desfasurarea unei politici energetice comune a tuturor tarilor membre. De asemenea, UE va face tot posibilul pentru a asigura securitatea livrarilor energetice spre Europa si a diversifica traseele si sursele acestor livrari.

Misiunea de mediere a UE a avut un rol stabilizator in solutionarea conflictului ruso-ucrainean, insa, in conditiile in care sursa conflictului rezida in contradictiile bilaterale, atunci si sfarsitul acestui conflict a venit in urma eforturilor bilaterale ale Moscovei si Kievului, subliniaza reprezentantul oficial al CE.

Ferran Tarradellas atentioneaza ca reputatia ambelor tari implicate a avut puternic de suferit, mai ales in mediul consumatorilor simpli. Cu toate acestea, Rusia va ramane unul dintre cei mai mari furnizori de combustibili pentru UE, iar un dialog cu ea este absolut necesar.

In acelasi timp, acest lucru nu anuleaza obiectivele UE privind diversificarea surselor de livrare.

In opinia lui Ferran Tarradellas, proiectul Nord Stream promovat de Rusia nu este una dintre prioritatile UE in domeniul energeticii, lucru oglindit in mai multe documente ale CE. Insa, UE va sprijini acest proiect, cu conditia respectarii tuturor cererilor ecologice. De asemenea, CE nu se opune nici proiectului South Stream: 'daca tari si companii vor sa participe la acest proiect - sunt libere sa o faca'. Totusi, prioritar pentru UE este proiectul Nabucco.

Purtatorul de cuvant al CE da asigurari ca proiectul Nabucco nu este indreptat impotriva Rusiei, mai ales ca este vorba despre o cantitate destul de mica de gaz - maxim 31 de miliarde de metri cubi - care ar fi livrata prin acest gazoduct si Rusia va ramane furnizorul principal de gaz al Europei.

Insa, Nabucco ofera posibilitatea de a diversifica sursele de livrare, in timp ce South Stream leaga europenii de acelasi gaz rusesc.

In regiunea care ar trebui sa devina baza de resurse pentru Nabucco exista foarte mult gaz, iar Azerbaidjanul si Turkmenistanul sunt interesate in diversificarea traseelor de export, considera Tarradellas.

In ceea ce priveste participarea Iranului la Nabucco, UE nu exclude posibilitatea acestei colaborari, care in prezent este umbrita de problema imbogatirii uraniului.

Dar, in conditiile in care problema privind programul nuclear al Teheranului va fi solutionata, UE se declara deschisa unei colaborari cu Iranul, a doua tara din lume in ceea ce priveste rezervele de gaz.

Referitor la aspiratiile Turciei de a deveni nu doar tara de tranzit, ci si tara care ar vinde ea insasi gaz pentru Nabucco, 'problema este una destul de serioasa', considera reprezentantul oficial al CE.

In conditiile in care si presedintele turc Abdullah Gul, si premierul Recep Tayyip Erdogan au declarat in repetate randuri ca Turcia va fi o tara de tranzit sigura, UE are toate motivele sa fie increzatoare in aceasta colaborare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Aliații lui Putin și amenințarea serioasă asupra democrațiilor occidentale. Cristian Felea: China și Rusia sunt interesate de dominație, un „neo-sclavagism” cu altă față VIDEO
Într-un prezent marcat de tensiuni politice și economice ajunse într-un punct critic, Organizația de cooperare economică internațională BRICS ocupă 40% din PIB-ul global, unde Rusia este...
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Duminică, 14 aprilie, între orele 12.00 și 15.00, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric: 3.900 MW. Această valoare a fost înregistrată aproape de ora 15.00 și...
#nabucco, #South Stream, #Rusia, #UE, #Romania , #stiri economice