Europa se intoarce impotriva Germaniei. Merkel ramane rece

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 19:08
3457 citiri
Europa se intoarce impotriva Germaniei. Merkel ramane rece
Foto: Daylife/Associated Press

Metoda controversata a Germaniei de scoatere a zonei euro din criza a impartit in doua tabere Uniunea Europeana. Unele tari se plang ca Berlinul are o abordare rigida, in timp ce altele o acuza pe Angela Merkel ca incalca regulile proiectului european.

Singurul lucru asupra caruia toata Europa cade de acord este ca Europa are nevoie de Germania pentru a supravietui, scrie Der Spiegel.

Germania a dominat din nou discutiile la ultimul Consiliu European de iarna, iar ceilalti 26 de sefi de state si de guverne au cedat in fata cancelarului german de a modifica Tratatul de la Lisabona pentru a include in el un fond de criza, cunoscut ca mecanismul de stabilitate.

De asemenea, tot la cererea cancelarului german, s-a introdus si un paragraf in care se precizeaza ca mecanismul de stabilitate va fi activat numai daca e indispensabil pentru siguranta intregii zone euro.

Ceilalti participanti au fost de acord si cu propunerea Germaniei ca institutiile de creditare sa se implice in cazul in care o tara ajunge in incapacitate de plata.

"Am ajuns la un acord. A fost o zi buna pentru Europa", a declarat incantata Angela Merkel la finalul discutiilor. Ceilalti sefi de state si de guverne din UE nu au avut de ales si i-au repetat mesajul.

Germania nu mai vrea sa fie locomotiva integrarii europene

Summit-ul de iarna ar fi trebuit totusi sa transmita un semnal de calm si solidaritate pentru a linisti pietele financiare, dar unitatea a fost doar pentru spectacol. Conflictul a avut loc in spatele usilor inchise, in special cel legat de eurobonduri. Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a fost sustinut in aceasta privinta de multe state membre, dar Merkel a respins rapid ideea spunand ca ar aduce pierderi unor state disciplinate precum Germania si ar recompensa guvernele risipitoare.

Pe scurt, la summit nu s-a rezolvat nimic. Cu cat criza din zone euro se transforma intr-o criza existentiala a intregii Uniuni, cu atat statele europene critica mai mult Germania, cea mai mare economie de pe continent si a patra din lume.

Niall Fergusonl, istoric la Universitatea Harvard, a declarat intr-un interviu pentru CNN ca apetitul Germaniei de a semna cecuri pentru periferia Europei s-a terminat. "Este mult mai clar astazi ce vrea Germania de la Europa decat ce ar vrea pentru Europa", a mai afirmat el.

In ultimele decenii, tot mai multe tari au aderat la Uniunea Europeana pentru ca au vazut-o ca un drum sigur spre prosperitate in pace si libertate. Acum, insa, Germania nu mai vrea sa fie locomotiva integrarii europene care a fost candva. In schimb, respinge ideea eurobondurilor, vrea sa implice institutiile de creditare in falimentele statelor si vorbeste despre sfarsitul uniunii monetare.

Premierul luxemburghez Juncker catalogheaza acest mod de a rezolva probleme Europei ca fiind foarte ne-european. De asemenea, un alt oficial de rang inalt din Comisia Europeana a afirmat ca politica europeana a Berlinului este de fapt o lupta dusa impotriva Bruxelles-ului, in timp ce Daniel Cohn-Bendit, europarlamentar din partea Verzilor, sustine ca guvernul german isi bazeaza politicile doar pe ce scriu tabloidele. El a adaugat ca si Helmut Koln apara interesele Germaniei, dar el vedea imaginea de ansamblu. "Daca Merkel ar fi fost cancelar la acea vreme, nu ar fi avut loc unificarea Europei", a conchis Cohn-Bendit.

Totusi, opiniile difera de la un stat la altul. In timp ce Parisul trimite semnale de conciliere, la Atena sunt incendiate steagurile germane. Spaniolii sunt critici duri, italienii sunt sceptici, iar scandinavii isi arata sprijinul pentru Berlin.

Campanii murdare impotriva spaniolilor si aroganta fata de italieni

Dupa ce a depus juramantul pentru al doilea mandat de cancelar, prima vizita oficiala facuta de Angela Merkel a fost la Paris si abia apoi la Washington si Bruxelles. Desi Sarkozy este mai putin interesat de problemele europene decat de cele interne, relatia dintre cele doua tari a devenit mai pragmatica. Ajutoarele financiare oferite Greciei si Irlandei au adus Franta si Germania si mai aproape, iar Parisul a inceput sa vada in politicile germane de austeritate un model pentru Franta.

La summitul de saptamana trecuta de la Bruzelles, Sarkozy a sprijinit pozitia lui Merkel fata de eurobonduri cu argumente care pareau "importate direct din Germania", dupa cum a notat cotidianul pro-guvernamental Le Figaro.

In ceea ce priveste Spania, resentimentele fata de Germania au aparut in luna mai cand investitorii au fost speriati de declaratiile unor oficiali germani care vorbeau despre iminenta unui ajutor financiar pentru Spania. In opinia spaniolilor, Germania a dus o campanie murdara impotriva economiei lor, ceea ce a indepartat cele doua tari la maximul ultimilor 50 de ani.

Politologul Jose Fernandez Albertos a mentionat si ca Germania a fost ajutata de Banca Centrala Europeana atunci cand economia ei stagna. Dobanzile mici pe care i le-a oferit atunci a facut ca gradul de indatorare sa creasca si sa apara bule imobiliare in sudul continentului. Astfel, Spania si Irlanda au incalcat Pactul de Stabilitate mult mai putin decat a facut-o Germania, a adaugat analistul spaniol.

Italienii au alta parere despre Angela Merkel. La Roma, ea este vazuta ca un cancelar care poate sa faca tot ce nu poate Silvio Berlusconi. Este de incredere si sincera, iar italienii o admira pentru ca e serioasa si nu are interese personale. In Parlament nu trece nicio sedinta in care opozitia sa nu faca referire la federalism, reforme si program scurt de munca, lucruri care functioneaza la Berlin, dar nu si la Roma.

Dar de cand Germania a ales sa se izoleze in UE, Merkel a devenit o amenintare pentru italieni si este vazuta ca un cancelar de fier si paznic al moralei, fiind acuzata de severitate germana si chiar santaj. Italienii vor sa isi rezolve singuri problemele economice pe care le au si, desi sunt constienti de lucrurile pe care trebuie sa le faca, sunt enervati de tonul si atitudinea aroganta a Germaniei.

Germania si-a pierdut "busola europeana"

Un raport al ministerului de Externe de la Berlin atragea atentia inca din vara ca imaginea Germaniei s-a deteriorat considerabil in Europa in urma crizei financiare din zona euro. De asemenea, fostul vicepresedinte al Comisiei Europene Gunter Verheugen a afirmat ca unii lideri europeni, in special din Franta si Germania, si-au pierdut "busola europeana", iar binele comun nu mai este pus deasupra "egoismului national".

Implicarea tarilor mici in problemele comunitare este o viziune pe care doar cativa membri ai taberei lui Merkel o mai au, restul fiind de parere ca Berlinul trebuie pur simplu sa suporte reactiile critice venite din alte tari.

Noua atitudine ii deranjeaza, insa, si pe diplomatii germani care vad ca Merkel nu vrea sa mai faca nici macar gesturi marunte pentru partenerii tarii. In opinia acestora, in cancelaria lui Merkel lucreaza acum incompetenti fara viziune europeana.

În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Germania zona euro, #zona euro criza, #Germania austeritate zona euro, #mecanism solidaritate zona euro , #stiri economice