Europa se lupta pentru crearea unei noi ordini economice

Luni, 29 Martie 2010, ora 12:08
2781 citiri
Europa se lupta pentru crearea unei noi ordini economice
Foto: Daylife

Desi nu se vede din afara, Uniunea Europeana are perioade in care trece dintr-o criza in alta, insa, intotdeauna liderii europeni se unesc si fac compromisuri, in numele solidaritatii uniunii.

Acest lucru s-a intamplat si in cazul Greciei. Dupa saptamani de schimburi mai mult sau mai putin rautacioase despre cum si de ce ar trebui ajutata Atena, liderii UE s-au intalnit in Bruxelles pentru a defini planul de sprijin financiar, cu participarea Fondului Monetar International.

Insa au facut chiar mai mult de atat, punand bazele unei guvernari economice mai atente.

Esecul zonei euro de a impune reguli fiscale a contribuit la declinul monedei unice, insa, acum, liderii europeni au promis o supraveghere mai intruziva, aceasta fiind o conditie pentru oferirea de sprijin financiar.

"Ca intotdeauna, crizele ne-au ajutat sa ne concentram mai bine si sa acceleram dezvoltarea politicilor", a declarat Mario Monti, fost comisar european, citat de Financial Times.

Monti, care a fost rugat de Comisia Europeana sa recomande modalitati de relansare a pietei unice europene, a adaugat ca problemele din Grecia reprezinta o oportunitate pentru zona euro sa-si refaca modul in care opereaza. Desi Banca Centrala Europeana a oferit o singura moneda pentru zona euro, exista diferente enorme intre cele 16 tari din aceasta regiune.

O utilizare mai eficienta a resurselor in cele 27 de tari care fac parte din Uniunea Europeana ar imbunatati semnificativ productivitatea si ar reduce rata somajului.

"Ne-am concentrat pe partea monetara si uniunea monetara si am neglijat partea economica. Acum, este necesar sa dezvoltam si uniunea economica, printr-o piata unica mai integrata", a mai spus Monti.

De asemenea, analistii cred ca o astfel de abordare este posibila. Jacob Frenkel, presedintele JPMorgan Chase International si fost director de cercetare la FMI, crede ca actuala criza din Grecia ar putea forta UE sa se uneasca mai mult si din punct de vedere economic.

"Henry Kissinger (detinator al Premiului Nobel pentru Pace pentru rolul jucat in oprirea razboiului din Vietnam - n.red.) a spus odata ca o noua ordine mondiala nu se creeaza drept masura de urgenta. Insa este nevoie de o urgenta pentru a face o noua ordine. Asa ar putea sta lucrurile si cu noua ordine economica europeana", a spus Frenkel.

Totusi, lucrurile nu vor fi deloc usor de realizat. Politicienii trebuie sa reuseasca sa impuna reforme structurale dureroase, dar necesare, si, in acelasi timp, trebuie sa aiba grija de cei 27 de milioane de someri si sa tina in frau cheltuielile bugetare.

In plus, sefii de state si de guverne nu trebuie doar sa fie de acord cu tintele ambitioase, ci trebuie sa creeze noi instrumente pentru a le indeplini. In agenda economica pentru 2020, se arata ca statele membre pot face presiuni asupra tarilor recalcitrante. Insa cat de bine vor reactiona liderii politici la criticile venite de la Bruxelles, Frankfurt sau alte capitale mai puternice, indiferent de cat de bine intentionate sunt acestea, avand in vedere ca, si in momentele de crestere economica, s-a dovedit dificil sa convingi cetatenii europeni sa accepte directivele UE.

De altfel, chiar acele membre UE care raman in afara zonei euro - adica Marea Britanie, Suedia, Danemarca si statele membre mai noi din centrul Europei - sunt si cele mai mari sustinatoare a unei piete unice.

Prin urmare, care va fi tara ce va prelua rolul de lider al procesului de modernizare a zonei euro? Unii economisti sustin ca pachetul de stimuli financiari acordati Greciei ar putea oferi un moment de respiro statelor mai slabe in lupta lor financiara cu piata.

Insa, potrivit analistilor de la publicatia financiara, Europa trebuie sa faca mult mai mult daca doreste sa devina competitiva la nivel mondial, mai ales avand in vedere concurenta din partea Asiei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#piata unica europeana, #crestere economica Europa, #criza Grecia , #stiri economice