Exporturile Romaniei au scazut cu 17%

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 12:50
1067 citiri
Exporturile Romaniei au scazut cu 17%

Exporturile Romaniei au scazut in decembrie 2008 cu aproximativ 17% fata de perioada echivalenta din 2007, iar in prima decada a lunii ianuarie exporturile catre statele din afara UE au suferit o comprimare mai accentuata, cu 46%, potrivit estimarilor Asociatiei Exportatorilor.

"Nevoia de sustinere a exportatorilor din partea statului este extrem de mare, in conditiile in care, potrivit datelor noastre, in decembrie exporturile au scazut cu circa 17%, iar in prima decada a lunii ianuarie, cele catre zone non-UE au suferit o scadere cu 46%. Consideram ca Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) si Eximbank au facut deja ce puteau face pentru a sustine exporturile in conditiile crizei", a spus presedintele ANEIR, Mihai Ionescu, citat de NewsIn.

"Nu am asteptat schimbarea Guvernului sau planul anti-criza, cand stiam ca exporturile au inceput sa scada inca din noiembrie", a mai spus Ionescu.

In noiembrie 2008, exporturile de bunuri romanesti s-au redus cu 9% fata de aceeasi luna din 2007, pana la 2,54 miliarde euro, in timp ce importurile au scazut cu 17%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

La inceputul lui decembrie, seful ANEIR declara ca "exporturile au intrat deja in recesiune".

Ionescu explica ca, in noiembrie 2008, cererea pentru exporturi s-au diminuat pe toate activitatile cu 10-35% fata de comenzile initiale, iar "pentru anul viitor o incertitudine majora o reprezinta reinnoirea contractelor", cele mai afectate domenii fiind industriile metalurgica si siderurgica, textila, auto, chimica, a mobilei si a sticlei.

Datele Statisticii arata ca exporturile catre partenerii comerciali din UE au scazut cel mai mult in noiembrie 2008, cu 10,6% fata de aceeasi luna din 2007, pana la 1,815 miliarde euro, in timp ce exportul catre state din afara UE a suferit mai putin, reducandu-se cu doar 4,6%, la 720,7 milioane euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#exporturi romania, #scadere export decembrie, #criza financiara romania , #stiri economice