Exporturile Romaniei au scazut cu 7,5 miliarde de euro

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 09:45
1232 citiri
Exporturile Romaniei au scazut cu 7,5 miliarde de euro

Romania pierdut 7,5 miliarde de euro la capitolul exporturi, in ultimele 12 luni, a anuntat Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Mai mult, din cauza crizei economice, o treime din companiile acestui sector au iesit de pe piata externa.

"Daca exportul s-ar fi bucurat de atentia promisa (prin programul anticriza), astazi, la un an de recesiune in domeniu, Romania n-ar fi contabilizat pierderi de volum de export de circa 7,5 miliarde euro si nici iesirea de pe piata externa a circa 1/3 din firmele exportatoare", spune seful ANEIR, Mihai Ionescu, citat de Evenimentul Zilei.

Lipsa de interes a guvernului si lipsa de apetit a bancilor pentru finantarea locomotivei economiei, cum este perceput pretutindeni in lume exportul, au fost si ele motive ale scaderii.

Presedintele ANEIR acuza Eximbank de faptul ca sunt neprofesionisti in relatia cu exportatorii romani, dar si Ministerul Finantelor, care "a blocat zeci si sute de milioane de lei" in conturile institutiei, intrucat conducerea ministerului a refuzat cu obstinatie sa adopte un sistem mai flexibil de rambursare a TVA.

Volumul vanzarilor in strainatate a crescut la 10 miliarde dolari in 2000, la peste 35 miliarde euro anul trecut, insa in luna noiembrie 2008 a marcat prima scadere a exporturilor, de aproape 10%.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#exporturi romania, #scadere exporturi, #motive scadere exporturi , #stiri economice