Fitch coboara perspectiva SocGen pentru Romania

Marti, 03 Februarie 2009, ora 21:29
1178 citiri
Fitch coboara perspectiva SocGen pentru Romania

Fitch coboara la 'negativa' perspectiva SocGen, din cauza afacerilor slabe ale bancii de investitii.

Agentia de rating Fitch a schimbat marti perspectiva grupului bancar francez Societe Generale de la 'stabila' la 'negativa' si a coborat ratingul individual la 'B/C', de la 'B', motivand decizia prin perspectivele negative ale afacerilor pentru divizia de companii mari si banca de investitii, informeaza agentia NewsIn.

"Actiunea legata de rating reflecta opinia agentiei ca divizia pentru companii mari si banca de investitii a Societe Generale are perspective slabe, tinand seama de conditiile operationale, ce raman nefavorabile", se spune in comunicatul Fitch.

"Afacerile pe segmentul de banca de investitii, foarte dezvoltate la SocGen si care contribuiau candva semnificativ la profitul consolidat, raman pe pierdere sau cel mult pe zero", subliniaza analistii agentiei de rating.

Fitch mentioneaza ca afacerile de retail ale SocGen, actionarul majoritar al BRD-Groupe Societe Generale din Romania, sunt puternic dezvoltate in tarile din Europa Centrala si de Est si in Rusia, iar aceste economii se confrunta cu o incetinire severa.

"In timp ce calitatea portofoliilor de credite din aceste tari, ce au crescut rapid in ultimii ani, nu da semne serioase de inrautatire, Fitch se asteapta ca imprumuturile de slaba calitate sa creasca", se mai spune in comunicat.

Calificativul SocGen este sustinut, insa, de diversificarea activitatii, de brandul bun pe piata franceza de retail si de baza stabila de depozite atrase de la clienti.

De asemenea, rata capitalului de baza (Tier 1) se mentine la 8,5% si va creste la 9% dupa a doua transa a infuziei de capital guvernamental.

Fitch a coborat si perspectiva unor subsidiare ale SocGen, printre care Komercni Banka din Cehia. BRD nu a fost afectata de scaderea perspectivei SocGen.

Citeste si:
Conducerea Parlamentului a decis când intră la vot învestirea guvernului Cioloș
Conducerea Parlamentului a decis când intră la vot învestirea guvernului Cioloș
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis luni, 18 octombrie, ca miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş să fie audiaţi marţi în comisiile de...
USR explică de ce l-a votat pe Florin Roman interimar la șefia Camerei Deputaților
USR explică de ce l-a votat pe Florin Roman interimar la șefia Camerei Deputaților
Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu a explicat, luni 18 octombrie, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, motivele pentru care partidul din care face parte l-a votat...
Sursa: Ziare.com