Fitch: Romania are mai multe sanse de retrogradare decat de revizuire pozitiva

Luni, 01 Septembrie 2008, ora 16:52
1495 citiri
Fitch: Romania are mai multe sanse de retrogradare decat de revizuire pozitiva

O scadere a ratingului de tara al Romaniei de catre Fitch este mai probabila decat o revizuire favorabila a perspectivei de rating, de la negativa inapoi la stabila, in conditiile supraincalzirii economiei si dezechilibrelor externe, a declarat analistul Fitch Andrew Colquhoun.

"Odata ce am revizuit perspectiva de rating a unei tari, este mai probabila o retrogradare decat o revenire la nivelul precedent, insa nici evolutia favorabila pentru Romania nu este exclusa. Noi evaluam in permanenta ratingurile de tara si, in functie de datele care apar, putem opera oricand o modificare", a adaugat Colquhoun.

La inceputul acestui an, agentia de rating Fitch a anuntat ca a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, la doar cateva luni dupa ce Standard & Poor's a luat o decizie similara, informeaza NewsIn.

Urmatorul pas dupa o astfel de masura, in cazul in care datele economice despre Romania nu se imbunatatesc, este coborarea ratingului de tara.

De asemenea, analistul Fitch a precizat ca agentia de rating va revizui in urcare prognoza pentru cresterea economica a Romaniei in 2008, de la 6% la 7%, careactie la datele record privind avansul PIB in primul semestru.

In primele sase luni din 2008, PIB-ul Romaniei a avansat cu 8,8% fata de acelasi interval din 2007, iar in al doilea trimestru cresterea economica anuala a fost de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postcomuniste in Romania.

Pe de alta parte, compania de evaluare financiara Fitch isi mentine estimarea pentru deficitul de cont curent in acest an, care prevede o adancire a acestuia la 17% din PIB, de la aproape 14% din PIB anul trecut.

Pentru 2009, el considera ca riscurile unei aterizari brutale a economiei romanesti sunt in crestere, insa nu alarmante si vede o temperare a avansului PIB la 5%.

Tot pentru anul viitor, Fitch vede o incetinire a ritmului anual de crestere a creditarii la 30%, insa prognoza nu ia in calcul efectele noilor masuri restrictive ale BNR, care vizeaza creditarea populatiei si pe care agentia de rating urmeaza sa le evalueze.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#Fitch Andrew Colquhoun, #reviziuire, #economie, #retrogradare , #stiri economice