Fitch: Romania nu va putea adopta euro inainte de 2015

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 21:53
1374 citiri
Fitch: Romania nu va putea adopta euro inainte de 2015

Agentia de rating Fitch estimeaza ca Romania nu va intra in zona euro inainte de 2015, deoarece "are nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la convergenta nominala si reala", arata un raportul publicat vineri.

"Adoptarea euro nu este un obiectiv pe termen scurt pentru Romania, care are nevoie de mai mult timp pentru a indeplini criteriile de convergenta reala si nominala", scrie Fitch in raportul "Romanian Banks - Annual Review and Outlook".

Romania are fixata adoptarea monedei unice europene pentru 2014, ceea ce implica intrarea in ERM-2, zona de asteptare pentru intrarea in zona euro, in 2012.

La inceputul acestei saptamani, agentia de evaluare Fitch a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+'. Plafonul de tara al Romaniei a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'.

Fitch: Romania risca sa ramana in urma altor state din regiune ca destinatie de afaceri

Romania risca sa ramana in urma statelor din regiune cu perspective economice comparabile ca destinatie de afaceri, in conditiile in care reformele structurale si institutionale au incetinit, iar politica fiscala nu este suficient de restrictiva, mai arata raportul agentiei de rating Fitch.

"Raspunsul Bancii Nationale a Romaniei (la dezechilibrele macroeconomice, n.r.), care a inclus majorarea dobanzii de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale, pana la 10,25% pe an din noiembrie 2007 pana in prezent, a fost puternic.

In acelasi timp, este nevoie de intarirea politicii fiscale, iar progresul in reformele structurale si institutionale pare mai lent dupa aderarea la Uniunea Europeana, ceea ce implica riscuri ca Romania sa ramana in urma statelor comparabile din regiune ca destinatie de afaceri", arata un raport de evaluare a sistemului bancar romanesc publicat vineri de Fitch.

Analistii repeta ca economia Romaniei da semne de supraincalzire, in conditiile in care produsul intern brut a avansat cu 8,8% in primul semestru din 2008, alimentat de cresterea creditului cu o rata anuala de 61% in acelasi interval.

#Romania, #euro, #adoptare, #2015, #Fitch, #rating , #stiri economice