INTERVIU Noul director al Portului Constanta: "Tinta noastra este sa devenim principala poarta din est spre Europa"

Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 00:01
12709 citiri
INTERVIU Noul director al Portului Constanta: "Tinta noastra este sa devenim principala poarta din est spre Europa"
Florin Goidea FOTO Facebook

Florin Goidea, directorul portului Constanta, vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre conflictul pe care administratia il are cu companiile de pilotaj si investitiile necesare pentru ca portul romanesc de la Marea Neagra sa le ajunga din urma pe cele mai dezvoltate si moderne porturi europene.

La finalul lunii decembrie 2020, Florin Goidea a fost validat in functia de director general al Administratiei Porturilor Maritime Constanta, de catre Consiliul de Administratie. Goidea a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", a fost ofiter de punte, capitan secund si comandant de cursa lunga pentru nave, apoi a lucrat in mai multe companii private in domeniul maritim.

Ziare.com: Contractul cu firmele de pilotaj din portul Constanta a expirat, iar pilotajul este asigurat cu pilotii administratiei portuare. Care este situatia acum?

Florin Goidea: Contractul cu firmele de pilotaj a fost pana la 31 decembrie 2020, deoarece s-a dat un ordin de ministru care prevedea ca pilotajul de la 1 ianuarie sa fie preluat de catre administratia portului Constanta. Asociatiile de pilotaj au contestat acest ordin si au avut loc patru procese, doua la Bucuresti si doua la Constanta. La Constanta, administratia a castigat procesele in prima instanta, la Bucuresti au castigat asociatiile si a fost suspendat ordinul pana la judecarea cauzei.

In aceste conditii, Consiliul de Administratie a mandatat directorul general ca sa incheie un contract pe o luna de zile, incepand cu 1 ianuarie, cu firmele de pilotaj, care au refuzat sa incheie acest contract, deoarece ele doreau pe patru, cinci sau sase ani, in functie de firma, conditii care nu puteau fi acceptate, pentru ca incheierea pe o perioada asa de mare este excesiva, iar Consiliul Concurentei nu permite acest lucru. Nici Consiliul de Administratie nu a fost de acord cu acest lucru. In Europa, pilotajul este efectuat ori de o asociatie unica a pilotilor, care nu exista, ori de catre administratie.

In data de 20, din cauza faptului ca au refuzat, s-a apelat la contractul dintre administratie si companiile prestatoare de pilotaj, pentru ca unul dintre articolele din contract prevede ca ele, fiind un serviciu de siguranta, chiar daca a expirat contractul, trebuie sa il presteze pana cand administratia le spune sa se opreasca. In aceste conditii, noi le-am oferit sa presteze servicii pana la data de 31 martie 2021. Toate companiile de pilotaj au zis ca vor presta serviciul dupa 1 ianuarie, numai in conditiile in care administratia semneaza un addendum la contract pentru cinci ani de zile - au revenit la vechea situatie, ceea ce nu se putea intampla.

Consiliul de Administratie m-a mandatat sa depun toate diligentele astfel incat sa nu se blocheze portul. In conditiile in care portul Constanta risca sa se blocheze - va dati seama ce veste internationala ar fi fost sa se blocheze portul o zi, doua, ce litigii s-ar fi deschis si ce despagubiri am fi platit - eu am angajat un corp de piloti, am inchiriat echipamente si incepand de la 1 ianuarie, ora 00.00, administratia a efectuat pilotajul in portul Constanta, urmand ca acum sa clarificam cu noile contracte. Eu pe data de 1, la ora 00.00, nu puteam sa las portul Constanta fara pilotaj, indiferent care erau implicatiile.

Ziare.com: Firmele de pilotaj - Maritime Pilot, Black Waters, Canal Sea Services, Black Sea Pilots - au protestat fata de aceasta decizie. De ce au protestat si ce v-au transmis directorii companiilor?

Florin Goidea: Da, au urmat niste proteste, am discutat. Ne-au dat o suma de intrebari, de natura juridica, care fac parte din litigiile care sunt nascute intre parti, despre care eu nu pot sa ma pronunt. La toate celelalte intrebari, propuneri, am sa dau un raspuns, vom cauta solutii si, bineinteles, voi continua dialogul cu asociatiile de piloti.

Tarifele de pilotaj, mai mici cu 20%

Ziare.com: Care sunt avantajele asigurarii pilotajului de administratia portuara? Sunt tarifele mai scazute? Ce tarife plateati firmelor de pilotaj, anterior?

Florin Goidea: Tarifele vor fi scazute cu 20% fata de tarifele care erau inainte. Bineinteles ca aceste tarife sunt fundamentate, pentru aceste nave chiar se fac facilitati. Consiliul de Administratie a dat facilitati pentru navele de linie si navele mari, pentru ca intra in categoria de nave tinta pentru noi, care aduc venituri mari si trafic mare. Pe langa asigurarea unui serviciu in siguranta, scopul a fost scaderea tarifelor - aceasta este preocuparea administratiei in acest moment, asigurarea unor tarife competitive cu porturile cu care noi suntem in concurenta, respectiv porturile din Marea Adriatica si cele din Marea Neagra, in special porturile bulgaresti: Varna si Burgas.

Ziare.com: Veti continua sa asigurati pilotajul navelor sau veti lansa o licitatie pentru un nou contract?

Florin Goidea: Pe site a fost urcat un nou contract, care trebuie citit cu o anumita hotarare judecatoreasca, vom incheia contract cu cine se va prezenta. Contractul este pe o luna de zile, apoi il vom prelungi si il vom negocia, in functie de prevederile contractuale. In conditiile in care nu exista companii, vom interveni imediat, prin corpul nostru de piloti, astfel incat portul sa nu sufere cu nimic.

Ziare.com: Ce echipa de piloti aveti? Veti mai face angajari?

Florin Goidea: La ora actuala avem 36 de piloti angajati. La vremea respectiva cand ordinul ministrului era valabil, nu era suspendat, am facut o recrutare pentru 60 de piloti si s-au prezentat 52 de piloti care doreau sa fie angajati ai administratiei. Am bugetate 60 de posturi de piloti plini si cinci posturi de piloti stagiari.

Ziare.com: Mentionati competitia intre portul Constanta si alte porturi europene, in special cele de la Marea Neagra. Care este planul de dezvoltare al portului?

Florin Goidea: Pentru urmatorii ani avem planificate investitii atat din fonduri europene, cat si din fonduri proprii. Tinta noastra este sa devenim principala poarta spre Europa din partea de Est. In conditiile acestea, administratia trebuie sa fie ocupata foarte mult de infrastructura. Operatorii portuari sunt cei care aduc trafic in portul Constanta, dar eu trebuie sa fac investitiile ca ei sa isi poata desfasura activitatea.

Vrem sa construim molurile 3 si 4. Se investeste in infrastructura auto si feroviara, pentru ca o parte din caile ferate sunt in proprietatea administratiei, dar marea majoritate sunt in proprietatea CFR-ului. De asemenea, investim in infrastructura de apa-canal si scurgeri pluviale. Investim in infrastructura electrica, pentru ca portul trebuie modernizat.

Ziare.com: Ce proiecte ar putea incepe anul acesta?

Florin Goidea: Anul acesta vom incepe proiectul pentru modernizarea retelei electrice, faza a doua, vom incepe infrastructura rutiera cu extinderea la patru benzi de la poarta a saptea a portului pana la conexiunea cu autostrada A2. De asemenea, vom incepe proiectul pentru dezvoltarea infrastructurii pentru apa, canalizare si scurgere pluviala.

In 2021, vom investi in jur de trei milioane de euro in infrastructura de cai ferate proprii si vom extinde la patru benzi drumul de la poarta 10 la poarta 10 bis, care este un drum pentru camioane grele. Avem o multime de pasaje si poduri care vor intra in reparatii capitale, vom finaliza achizitia pentru dragajul de investitii. Mai avem foarte multe drumuri de asfaltat si de realizat de la zero.

180 de milioane de lei, banii de investii in Portul Constanta

Ziare.com: Aveti banii necesari pentru aceste investitii in buget?

Florin Goidea: Da, avem banii pentru investitii, avem accesate fonduri europene si vom accesa si alte fonduri. De asemenea, trebuie sa fundamentam foarte clar investitia pentru molurile 3 si 4, pentru a obtine finantarea clara, fiind vorba de 500 de milioane de euro.

Ziare.com: Care e bugetul de investitii si ce bani din fonduri europene ati accesat?

Florin Goidea: Din fonduri europene am accesat peste 800 de milioane de euro, iar bugetul nostru de investitii este de 180 de milioane de lei.

Ziare.com: Sunt mai multi specialisti in infrastructura portuara care spun ca portul Constanta este in urma marilor porturi europene. In cati ani estimati ca putem ajunge din urma porturile europene dezvoltate?

Florin Goidea: Ne-ar trebui cativa ani buni ca sa ajungem, legislatie specifica in domeniu ca sa ne putem dezvolta, vointa politica, nu o putem exclude, si implicarea profesionistilor in realizarea proiectelor. Daca incepi un proiect si nu il urmaresti, nu il poti finaliza in timp. Eu aici vreau sa actionez, sa scurtam timpii si sa pot sa contracarez anumite intarzieri care vin din alta parte.

Nu suntem chiar asa departe de porturile europene, doar ca ele beneficiaza de alta pozitie geografica, dar avem si noi atuurile noastre, suntem cel mai mare port de la Marea Neagra, iar prin molurile 3 si 4 cream zone de mare adancime, unde pot veni nave foarte mari, ceea ce inseamna multa marfa.

Ziare.com: Nu credeti ca portul a fost neglijat ca investitii de administratia locala, prin primarie si consiliu Judetean, dar si de Guvern, prin Ministerul Transporturilor?

Florin Goidea: Da, cred ca undeva a fost o anumita delasare. Caut sa nu ma uit in trecut sa imi gasesc scuze. Categoric se puteau face mult mai multe. Noi trebuie sa stabilim un T0 (timp zero - n.r.), o foaie de parcurs de la care sa nu ne abatem niciun milimetru. Altfel nu putem sa realizam nimic.

Nava cu 12 marinari sirieni la bord, abandonata in Portul Constanta. Navigatorii - neplatiti de peste un an, iar proviziile sunt pe sfarsite

O cisterna a fost lovita de un tren, in Portul Constanta. Conducatorul locomotivei a sarit inainte de impact

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorește să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#Port Constanta, #pilotaj, #investitii, #florin goidea, #director , #stiri economice