FMI a alimentat criza din Europa de Est

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 12:10
3683 citiri
FMI a alimentat criza din Europa de Est
Foto: Daylife

Fondul Monetar International a "hranit" criza economica din Europa de Est si Centrala, pentru ca tarile din aceasta regiune sa-i ceara ajutorul, potrivit viceguvernatorului bancii centrale cehe.

FMI, care a stat la baza salvarii Romaniei, Ungariei, Ucrainei si Letoniei, a interpretat situatia economica dupa cum i-a convenit, pentru ca sa aiba ceva de facut, a declarat Mojmir Hampl, intr-un interviu publicat, vineri, in publicatia austriaca Der Standard.

"Ceea ce este ridicol, este faptul ca tocmai Fondul Monetar International a accelarat criza", a spus acesta. "Se pare ca a fost o tentativa pentru a putea sari in ajutorul unei intregi regiuni", a adaugat oficialul bancii centrale cehe, citat de Reuters.

"Inainte de criza, FMI nu avea, practic, niciun client. In urma acestei crize, sub conducerea lui Dominique Strauss-Kahn (foto dreapta), fondul a gasit ceva de facut si a primit multe fonduri", a mai spus Hampl.

De atlfel, la randul sau, Republica Ceha a imprumutat, joi, suma de 1,03 miliarde de euro Fondului Monetar International, ca parte dintr-un program al Uniunii Europene de a majora fondurile institutiei.

Oficialul ceh este de parere ca FMI, printre alte institutii, a pus accent pe datele care exagerau expunerea bancilor din Europa occidentala in regiunea centrala si de est, ignorand faptul ca majoritatea creditelor din zona erau acoperite de depozite locale.

"Aceasta interpretare facuta de FMI a fost extrem de neplacuta si trebuia corijata", a spus viceguvernatorul bancii centrale cehe.

In plus, acesta a afirmat ca nu se grabeste sa introduca tara sa in zona euro si ca nu exista nici o presiune in acest sens, nici din partea autoritatilor cehe, nici din partea membrilor zonei euro.

"Cererea pentru noi membri a scazut, in timpul crizei", a spus acesta, adaugand ca, in opinia sa, aderarea la euro nu reprezinta garantia stabilitatii pentru tarile din Europa Centrala si de Est, dand exemplul Greciei.

Ascensiunea FMI in plina criza

FMI este printre putinele institutii care, daca putem spune asa, se bucura de o recesiune. Doar in aceste momente, isi are rostul si poate supravietui.

Desi nu poate impune tarilor sa apeleze la finantele sale, acestea o fac oricum, iar in Europa Centrala si de Est s-au gasit cei mai multi clienti, in ultimul an.

Romania a luat un imprumut de 20 de miliarde de euro, in primavara anului trecut, si ar putea cere un nou acord pentru o linie de credit flexibila, potrivit presedintelui Traian Basescu (foto stanga).

De asemenea, Serbia a imprumutat 2,9 miliarde de euro, Ucraina 16,4 miliarde de euro, fiind in discutii pentru alte 5 miliarde, iar Ungaria a luat 16 miliarde de euro.

In plus, fondul a acordat imprumuturi si Nigeriei, Pakistanului, Mexicului, Islandei, Belarusului si Sri Lankai.

Nu in ultimul rand, FMI asteapta ca Grecia sa ii ceara ajutorul, dupa ce autoritatile din zona euro au hotarat ca statul elen sa primeasca sprijin financiar, dar nu doar din partea Uniunii Europene, ci numai cu implicarea FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#Fondul Monetar International, #criza Europa Centrala Est, #imprumut FMI , #stiri economice