FMI a aprobat eliberarea transelor trei si patru pentru Romania

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 20:30
1351 citiri
FMI a aprobat eliberarea transelor trei si patru pentru Romania

Romania va primi cel tarziu marti 2,3 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, dupa ce Board-ul FMI a acceptat vineri concluziile celei de-a doua si de-a treia evaluari a Programului Economic convenit cu tara noastra.

"In acest moment, este foarte important ca reformele structurale la care s-a angajat Romania sa fie puse in aplicare. Continuarea acestora reprezinta cheia succesului", a afirmat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, pentru Adevarul.

Astfel, Romania va primi de la FMI aproximativ 2,3 miliarde de euro, din pachetul de asisenta pe doi ani, din care 1,15 vor finanta deficitul bugetar, iar restul vor actiona ca sprijin pentru mentinerea cursului de schimb.

"Acordarea celor doua transe a fost aprobata in unanimitate, astfel ca ele vor ajunge in tara cel tarziu marti", a spus Tanasescu, potrivit sursei citate.

Potrivit oficialului roman, board-ul FMI a recomandat continuarea reformelor structurale, ca aplicarea legii unice a salarizarii, a legii pensiilor in sistemul public, dar si a actului normativ de responsabilitate fiscala.

Deficitul bugetar al Romaniei a respectat cerintele FMI

Deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la finalul anului trecut la 36,4 miliarde lei (8,6 miliarde euro), reprezentand 7,2% din PIB, in crestere de la 5,98% din PIB in noiembrie. Totusi, acesta s-a situat sub tinta de 7,3% din PIB (36,5 mld. lei) convenita cu Fondul Monetar International.

Romania a agreat anul trecut cu FMI, CE, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. FMI a eliberat deja primele doua transe, in valoare de 6,57 miliarde euro.

De asemenea, CE a dat Romaniei anul trecut prima transa de 1,5 miliarde euro, iar transa a doua, de 1 miliard de euro, ar urma sa fie eliberata in luna martie.

La randul sau, Banca Mondiala a dat Romaniei anul trecut primul imprumut, de 300 milioane euro.

FT: Interventia FMI in Romania nu a fost un succes prea mare

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
#board FMI transe Romania, #aprobat transe imprumut Romania , #stiri economice
Comentarii