FMI: Daca se grabesc, statele dezvoltate risca o noua recesiune

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 19:44
1025 citiri
FMI: Daca se grabesc, statele dezvoltate risca o noua recesiune
Foto: Arhiva

Statele dezvoltate sunt in pericol de a intra din nou in recesiune daca recurg prea devreme la masuri de iesire din criza, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

Revenirea cererii private si a pietei muncii sunt conditii prealabile pentru retragerea masurilor de sustinere a economiei, insa calendarul de retragere a acestor masuri este diferit de la tara la tara, potrivit oficialului, citat de publicatia Les Echos.

"Revenirea este apatica in tarile dezvoltate", a afirmat Strauss-Kahn. "Este nevoie de prudenta, caci revenirea este fragila", a completat el.

Directorul FMI a folosit in argumentatia sa experienta Japoniei, care a suferit o criza financiara de la finalul anilor '90, subliniind ca aceasta demonstreaza ca revenirea economiei nu se produce decat dupa ce companiile si bancile isi curata bilanturile. El a apreciat ca, pe plan mondial, o mare parte a activelor depreciate nu a fost inca dezvaluita.

Potrivit directorului FMI, principala prioritate a multor state va deveni in curand contracararea indatorarii publice, la care acestea au recurs in perioada crizei.

De asemenea, directorul pentru Europa al FMI, Marek Belka, a estimat, intr-o nota postata pe blogul sau, ca masurile bugetare si monetare luate pentru a scoate statele europene din criza trebuie inca mentinute, pentru ca economia ramane intr-o situatie fragila.

"Nu mai suntem pe marginea prapastiei, ca in 2009, aproape toate economiile europene ies acum din recesiune. Dar nu este sigur ca am revenit pe un teritoriu stabil", a apreciat Belka.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#FMI masuri anticriza, #FMI recesiune noua, #FMI estimare economie , #stiri economice
Comentarii
S
Sorin S. - Independentul
rank 1
Ce stie pungasul-sef si nu stie legiuitorul si cetateanul de rand ( omul-legii, pentru ca se uita in alta parte, iar cetateanul, intrucat sufera de ' turmentatie ', ori de ' orbu-gainilor ' )