FMI prezina luni concluziile misiunii de evaluare a Romaniei

Luni, 10 August 2009, ora 08:43
1300 citiri
FMI prezina luni concluziile misiunii de evaluare a Romaniei
Foto: arhiva

Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, va prezenta, luni, la ora 13:30, concluziile misiunii desfasurate in ultima saptamana, a anuntat, duminica, Fondul.

Delegatia FMI se afla in Romania din 29 iulie pentru a evalua respectarea tintelor fixate Romaniei, in functie de care va fi acordata a doua transa a imprumutului contractat de statul roman de la Fond. Aceasta ar urma sa se ridice la aproximativ 1,9 miliarde euro, calculata la cursul de schimb din 24 iulie.

Delegatia FMI s-a intalnit cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si bancilor, iar la o parte din intalniri au participat si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Premierul Emil Boc a stabilit ca, din echipa guvernamentala care a participat la discutiile cu FMI si CE sa faca parte ministrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica si ministrii Constantin Nita si Marian Sarbu.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Initial, Romania stabilise ca banii de la FMI sa mearga la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala erau destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro - pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata pe 6 mai, iar acordarea urmatoarei transe depinde de misiunea de evaluare a FMI.

Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul isi asumase o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB, la un PIB estimat la 531,25 miliarde lei, ce implica o scadere a economiei Romaniei cu numai 4,6% in 2009.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#FMI concluzii misiune Romania, #FMI impumut Romania, #imprumut FMI buget , #stiri economice
Comentarii