Ziare.com

FMI: Romania va avea o crestere economica peste estimari

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 15:54

   

FMI: Romania va avea o crestere economica peste estimari
Fondul Monetar International (FMI) se asteapta la o crestere economica a Romaniei in anul 2008 mai mare decat estimase, potrivit informatiilor pozitive privind Produsul Intern Brut (PIB) din primul trimestru, insa la anul estimeaza o incetinire a cresterii economice.

In primul trimestru, economia Romaniei a crescut cu 8,2%, creand ingrijorari legate de o eventuala supraincalzire, in contextul in care Romania, stat nou membru al Uniunii Europene (UE), se confrunta cu un deficit de cont curent excesiv si cu o accentuare a inflatiei, consemneaza Reuters.

Dupa discutiile anuale din aprilie cu autoritatile romane, Fondul a revizuit estimarile privitoare la cresterea economica a Romaniei, pana la 5,5% in 2008 si au estimat o crestere de 4,7% in 2009, comparativ cu 6% in 2007.

FMI a aratat ca posibila incetinire ar putea fi determinata partial de efectele indirecte ale turbulentelor de pe pietele internationale.

"Ultimele date pentru cresterea economica au fost solide, iar echipa FMI va revizui in sus perspectivele pentru cresterea PIB-ului in 2008, comparativ cu vizita din aprilie", a declarat, pentru Reuters, reprezentantul regional al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola.

"Estimarile sunt in conformitate cu un scenariu care ia in calcul o posibila crestere exploziva in 2008, dar in 2009 ne asteptam la o incetinire a cresterii economice", a anticipat Ansola.

Oficialul FMI a adaugat ca o crestere economica solida inseamna ca presiunile exercitate de preturi vor fi semnificative in continuare, iar implementarea unui cadru de tintire a inflatiei va fi in continuare o provocare dificila pentru banca centrala a Romaniei.

Inflatia din aprilie a fost de 8,6% in Romania, comparativ cu un nivel minim de 3,7% atins la inceputul lui 2007, mult peste nivelul de 2,8-4,8% avut in vedere pentru decembrie, de banca centrala. Economistii si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se asteapta ca inflatia la sfarsitul anului sa fie in jur de 6%.
Citeste mai multe despre fmi Romania PIB economie estima
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1978 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iar povesti????

Fara date clare si justificate, fara nume, generalitati de 2 bani despre viitorul (iar??) luminos al Romaniei! Alt articol imbecil fara fundament si fara acoperire! Povesti....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor