FMI: Salariile reale din Romania depasesc nivelul de echilibru

Miercuri, 08 Octombrie 2008, ora 17:35
1473 citiri
FMI: Salariile reale din Romania depasesc nivelul de echilibru

In Romania, ritmul de crestere salariala s-a accelerat incepand cu anul 2005. Astfel, valoarea remuneratiilor ajunge cu mult peste nivelul de echilibru, depasind totodata si productivitatea.

Potrivit unei analize publicate pe site-ul Fondului Monetar International (FMI), cu date referitoare la Romania, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria si statele Baltice, tara noastra este un stat in care ecartul intre salarii si productivitate se situeaza la un nivel inalt in comparatie cu ceilalti memri noi ai UE. Romania se mai remarca si prin gradul inalt de sindicalizare.

Alte state precum Estonia si Bulgaria, cu toate ca se confrunta cu niveluri salariale reale peste valoarea de echilibru, inregistreaza o densitate limitata a membrilor de sindicat si o acoperire redusa a salariilor negociate colectiv.

In privinta evolutiilor salariale, autorii studiului noteaza ca in Ucraina, Slovacia, Polonia si Ungaria, majorarea salariilor reale a fost relativ stabila si in medie sub 5%.

Cu toate acestea in alte noi state membre ale UE, avansul a fost mai accelerat. Doar in Bulgaria si in tarile baltice cresterea s-a temperat incepand cu 2005.

In Romania, conform analistilor, ritmul de crestere salariala reala se mentine la un nivel ridicat.

FMI a inclus in analiza efectuata si aspecte legate de politica din domeniul concurentei. In ceea ce priveste acest indicator, Romania si Bulgaria ocupa ultimele locuri.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#salarii, #productivitate, #studiu , #stiri economice