FMI: SUA se indreapta spre o grava recesiune

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 22:38
3861 citiri
FMI: SUA se indreapta spre o grava recesiune

Statele Unite vor suferi probabil o scadere economica accentuata sau chiar o recesiune, judecand dupa impactul pe care l-au avut crizele bancare similare de la nivel mondial din ultimii 30 de ani, a anuntat, marti, Fondul Monetar International (FMI).

Intr-un nou studiu, FMI precizeaza ca riscul de recesiune este mai mare atunci cand criza financiara este precedata de cresterea preturilor la locuinte si de extinderea rapida a creditelor, asa cum a fost in cazul Statelor Unite, relateaza Reuters.

"Evolutia preturilor activelor, dezvoltarea creditelor si a imprumuturilor ipotecare din Statele Unite din timpul actualului episod al crizei financiare sunt asemanatoare cu episoade din trecut, ce au fost urmate de o recesiune", arata un studiu realizat de FMI.

Dupa mai multi ani de boom in sectorul ipotecar, economia americana a fost zguduita de o criza a creditelor ce s-a extins pe Wall Street si a provocat cele mai mari probleme financiare de la Marea Criza din 1929-1933.

"Este acum foarte clar ca suntem martori la cel mai periculos soc al pietelor financiare mature din anii '30, ce pune in real pericol cresterea economica mondiala", a declarat directorul adjunct al departamentului de cercetare din cadrul FMI, Charles Collyns.

FMI a comparat criza economica din Statele Unite cu sase crize din sectorul bancar ce au afectat Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie si Statele Unite la inceputul anilor '90, precum si Japonia in timpul acelui deceniu.

Jumatate dintre aceste crize au implicat sistemul bancar, iar restul au fost in pietele de schimb valutar si de valori mobiliare.

"Pe baza acestei masuratori, actualul episod al crizei financiare este unul dintre cele mai intense din Statele Unite si unul cu cele mai raspandite efecte, afectand practic toate tarile din esantionul analizat", a precizat FMI.

Citeste si:
Forumul de la Davos. Avertismentul liderilor politici și economici ai lumii: „Avem cel puțin patru crize”
Forumul de la Davos. Avertismentul liderilor politici și economici ai lumii: „Avem cel puțin patru crize”
Ameninţările multiple la adresa economiei globale sunt în fruntea îngrijorărilor liderilor guvernamentali şi de afaceri prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, unii semnalând...
Cum au gestionat SUA primul focar de variola maimuței care a infectat zeci de oameni din mai multe state
Cum au gestionat SUA primul focar de variola maimuței care a infectat zeci de oameni din mai multe state
Variola maimuței este o boală rară care este întâlnită de obicei în Africa Centrală și de Vest și este detectată printre cei care au călătorit acolo. Dar cel puțin până acum, zeci...