FMI va fi lasat sa salveze Grecia

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 12:10
1911 citiri
FMI va fi lasat sa salveze Grecia

Germania si Franta, cele mai importante economii din zona euro, au fost de acord sa implice Fondul Monetar International in salvarea Greciei, insa nu fara a impune conditii.

Cancelarul german, Angela Merkel (foto), a declarat, inca de saptamana trecuta, ca nu crede ca este corect ca nemtii sa plateasca pentru cel mai mare deficit din Europa si ca ar trebui sa i se permita FMI-ului sa intervina. In schimb, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, se opunea vehement acestei solutii, sustinand ca statele din zona euro sunt cele care ar trebui sa ofere sprijinul financiar.

Desi ministrul Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, este, in continuare, reticent la implicarea FMI, acesta a declarat ca Grecia "poate si trebuie sa fie doar o exceptie".

La randul sau, premierul grec, George Papandreou, a cerut UE sa dea mai multe detalii despre pachetul de sprijin financiar, pentru a spori increderea investitorilor si a miscora costurile de creditare.

Pentru a primi bani si din partea statelor din Uniunea Europeana, Grecia trebuie sa respecte mai multe conditii.

Potrivit unei surse care a dorit sa ramana anonima, citata de Bloomberg, Merkel ar fi impus trei conditii: sprijinul financiar va fi disponibil doar daca Grecia nu reuseste sa stranga banii necesari de pe pietele financiare, FMI trebuie sa faca o contributie substantiala, iar, a treia, sanctiunile UE la adresa celor care depasesc nivelul deficitului admis (de 3% din PIB) trebuie inasprite.

"Trebuie adus cineva care sa poata face ordine. Setul de reguli din prezent a dat gres, altfel nu ar fi existat probleme", a spus David Mackie, economist specializat pe Europa de la JPMorgan Chase.

Mai mult, oficialii germani au declarat ca, daca Franta, pana la urma, nu o sa semneze pactul de sprijn al Greciei, in timpul summit-ului de pe 25 - 26 martie, nu are decat sa suporte singura costurile.

Criza din Grecia, cel mai bun lucru care s-a intamplat Europei?

Potrivit analistilor de la Forbes, criza din Grecia este, in ciuda aparentelor, usor de gestionat, avand in vedere ca economia acestei tari reprezinta doar 2% din economia Europei. In comparatie, statul american California, care are un nivel similar al datoriilor si deficitului, reprezinta 14% din economia Statelor Unite.

Cu toate acestea, criza din Grecia a provocat un lant de reactii si atitudini in Europa, in privinta unor reforme care, daca se voteaza, vor conduce la un sistem financiar mai reglementat si mai transparent si, in plus, ar intari Uniunea Europeana.

Prima dintre aceste reforme se refera la reglementarea institutiilor financiare. Dupa ce s-a aflat ca Goldman Sachs a ajutat autoritatile elene sa ascunda deficitul bugetar, oficialii europeni au revenit la masurile propuse anul trecut, in timpul summit-ului G20, implementand ideile pentru reglementare discutate atunci, dar care nu au fost puse in practica, pana in prezent, de nici o tara.

De asemenea, pentru a face mult mai improbabile situatiile in care o tara isi poate ascunde problemele, Comisia Europeana a conferit institutului de statistica european, Eurostat, dreptul de audit al finantelor statelor membre.

Nu in ultimul rand, se schimba si mentalitatea statelor din zona euro. Daca, pana acum, era de neconceput ca una dintre tari sa fie "salvata", acum se discuta despre infiintarea unui Fond Monetar European, care ar juca un rol similar FMI-ului.

O asemenea idee nu ar fi aparut, daca nu ar fi fost criza din Grecia. "Acum, exista o determinare in a schimba ceva", a spus Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al Comisiei europene pentru probleme economice si monetare.

Astfel, in loc sa fie sfarsitul monedei euro sau al UE, asa cum au estimat unii analisti, criza ar putea avea chiar efectul contrar.

Citeste si:
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, 17 mai, că subiectele la examenele naţionale - Evaluarea Naţională şi Bacalaureat - vor fi adaptate situaţiei create de criza...
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Mai mulți parlamentari au fost suprinși marți, 17 mai, în timp ce beau vin în timpul serviciului, la Senat, la ora 10:00. Parlamentarii s-au adunat în sala de ședințe a Comisiei de...