Fondurile disponibile pentru finanţarea tinerilor fermieri s-au epuizat rapid. Solicitările au fost peste așteptări

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 21:24
2442 citiri
Fondurile disponibile pentru finanţarea tinerilor fermieri s-au epuizat rapid. Solicitările au fost peste așteptări
Fondurile solicitate de tinerii fermieri au ajuns la un procent de peste 150% din totalul fondurilor alocate FOTO: Unsplash.com

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunţat vineri epuizarea fondurilor europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri. Agenţia a primit online 4.302 cereri de finanţare, valoarea totală a fondurilor europene solicitate este de 200,28 milioane euro, peste dublul alocării de 100 milioane euro.

"Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă epuizarea fondurilor europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, disponibile prin submăsura (sM) 6.1 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Fondurile solicitate de tinerii fermieri au ajuns la un procent de peste 150% din totalul fondurilor alocate pentru perioada de tranziţie 2021 – 2022, astfel fiind închisă sesiunea de primire a cererilor de finanţare prin sM 6.1, în data de 8 octombrie 2021", a anunţat AFIR.

În total, AFIR a primit online 4.302 cereri de finanţare, din care 3.383 de solicitări de finanţare au fost depuse de tinerii fermieri de la nivel naţional (componenta naţional inclusiv zona ITI – Delta Dunării) şi alte 919 cereri de finanţare au fost depuse de tinerii din zona montană (componenta zona montană).

Valoarea totală a fondurilor europene solicitate este de 200.280.000 de euro, peste dublul alocării de 100.000.000 de euro, împărţită astfel: 155.270.000 de euro pentru tinerii de la nivel naţional şi 45.010.000 de euro pentru tinerii din zona montană.

Fondurile disponibile pentru tinerii fermieri din teritoriu naţional s-au epuizat în primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie 2021, iar suma alocată tinerilor fermieri din zona montană s-a epuizat azi, 8 octombrie 2021.

„Sesiunea de primire a cererilor de finanţare a investiţiilor realizate de tinerii fermieri s-a lansat în acest an, în data 27 august şi avea ca termen final de depunere 26 noiembrie 2021, însă interesul deosebit de crescut al tinerilor fermieri pentru finanţare a dus la epuizarea fondurilor alocate înainte de termenul prevăzut”, a precizat directorul general al AFIR, Mihai Moraru.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2020, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat, înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective.

Excepţie fac primele 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere din cadrul sesiunii, când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiţionată de atingerea plafonului din nivelul alocării sesiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#fonduri fermieri tineri, #epuizare fonduri, #solicitari, #Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale , #stiri economice