Forbes: Romania incearca sa stopeze migrarea creierelor

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 12:57
4805 citiri
Forbes: Romania incearca sa stopeze migrarea creierelor

Romania se mandreste cu una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, dar combinatia problematica dintre populatia imbatranita si in scadere si plecarea peste hotare a lucratorilor tineri si bine calificati va pune o presiune semnificativa asupra sistemului de sanatate si de pensii.

Iar Romania are nevoie de o strategie pentru a-i determina pe tinerii cu inalte calificari profesionale sa revina in tara, se arata intr-o analiza a publicatiei Forbes, sub titlul "Romania 'isi pierde mintile' si incearca sa stopeze migrarea creierelor".

In articol se mentioneaza ca, de la aderarea la UE, peste un milion de romani au emigrat in cautarea unor oportunitati profesionale mai bune si a unui nivel de trai superior.

"Pe masura ce crestea numarul celor care cautau o viata mai buna in Occident, in special in Germania, Italia, Spania si Marea Britanie, Romania a inceput sa sufere de fenomenul numit adesea 'migrarea creierelor'", noteaza Forbes, subliniind ca efectul plecarii romanilor cu studii superioare si calificari profesionale de varf se resimte intens.

Un exemplu folosit in analiza este situatia din sistemul de sanatate.

"In ultimii ani, mii de angajati au emigrat in tari mai dezvoltate din UE, unde beneficiaza de salarii mai mari si de conditii de lucru mai bune. Faptul ca in strainatate pot castiga chiar si de 10 ori mai mult a dus la o criza grava a personalului din spitalele romanesti. Se estimeaza ca din 2007 au plecat din Romania in jur de 20.000 de angajati din sistemul sanitar, fapt ce a impovarat statul", se arata in articol.

Ramanem fara medici: Cati au plecat din Romania si ce tari au preferat

Masurile luate de guvern

In ce priveste masurile luate de guvernul roman pentru a incuraja intoarcerea expatilor in tara, Forbes citeaza programul prin care i se ofera granturi de peste 45.000 de euro, plus consultanta, fiecarei persoane care se repatriaza si vrea sa inceapa o afacere pe cont propriu in tara.

"Este o foarte buna solutie pentru fenomenul de migrare a creierelor cu care Romania se confrunta de ceva vreme. Va atrage nu doar persoane cu potential, ci si persoane ce dispun de capital si care sunt gata sa isi investeasca economiile", a declarat, pentru Forbes, Livia Popa, consultant financiar in cadrul biroului londonez al multinationalei TH Real Estate.

Alti experti privesc cu scepticism solutia propusa si invoca obstacolul birocratiei. "Procedura de accesare a fondurilor trebuie sa fie foarte directa si lipsita de birocratie, altfel ar putea avea efectul contrar", crede Vlad Ciurca, reprezentant al companiei Techsylvania.

Romania, una dintre cele mai corupte tari din UE

Romanii ezita sa revina in tara si pentru ca "Romania este una dintre cele mai corupte tari din UE si, in ciuda unei recente ofensive contra coruptiei la nivel inalt, oamenii nutresc, in continuare, o neincredere profunda in guvern", mai noteaza Forbes, care reda si opiniile catorva romani stabiliti la Londra.

"Nu m-as intoarce in tara. Nu din cauza banilor am plecat din Romania", spune inginerul de software Fabian Murariu, care invoca nepotismul, coruptia, problemele din sistemul de sanatate si lipsa de responsabilitate a membrilor Parlamentului, scrie sursa citata.

"Oportunitatile nu sunt prea variate. Daca ma intorc, lista lucrurilor pe care le pot face pentru a-mi castiga traiul se diminueaza semnificativ", crede Dragos Munteanu, care la Londra lucreaza in domeniul muzicii.

"Daca vrea cu adevarat sa isi readuca acasa o parte din diaspora, guvernul roman are nevoie de mai mult, nu doar de granturi. Sa fii tanar, scolit si sa faci parte din UE ofera oportunitati infinite. La fel ca cei din Vest, si romanii pot avea acum totul", se mai arata in textul publicat de Forbes.

Citeste si:
Nou val de plecări masive ale doctorilor români. „Tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant”
Nou val de plecări masive ale doctorilor români. „Tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant”
Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis sâmbătă, 13 august, o ”atenţionare publică”, prin care spune că tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant...
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...