Franta, cu patru luni inaintea Europei in redresarea economica

Luni, 18 Mai 2009, ora 12:25
1144 citiri
Franta, cu patru luni inaintea Europei in redresarea economica
Foto: Daylife

Franta este cu patru luni inaintea celorlalte tari europene in privinta redresarii economiei, potrivit ministrului responsabil cu planul de sprijin, in valoare de 26 de miliarde de euro.

Intr-un interviu acordat Financial Times, Patrick Devedjian, ministrul pentru Redresare Economica, a spus ca Franta a reusit sa treaca inaintea altor tari europene datorita sistemului centralizat, care a permis guvernului sa mobilizeze resursele mult mai rapid.

Devedjian a declarat ca trei sferturi din suma de 26 de miliarde de euro vor fi cheltuite in acest an, iar cei care nu isi vor folosi banii in timp util, isi vor pierde finantarea. De altfel, 10 miliarde de euro au fost deja distribuiti pentru proiecte diverse, de la restaurarea Catedralei Beauvais, la construirea unei nave de supraveghere in portul Nantes.

"In ceea ce priveste planul de redresare, suntem cu patru luni inaintea altor tari din Europa. Stiu acest lucru pentru ca am vorbit cu alti ministri. Mi-au spus ce probleme au. Sunt in urma pentru ca nu se pot mobiliza destul de repede", a declarat Devedjian.

Ministrul a respins acuzatiile economistilor, care spuneau ca timpul necesar pentru proiectele de infrastructura vor incetini programul de investitii. El a spus ca proiectele au fost alese foarte atent, fiind preferate cele deja planificate, dar care duceau lipsa de finantare.

Devedjian a criticat Marea Britanie pentru ca se concentreaza pe stimularea consumului, in detrimentul investitiilor. "Daca va uitati la rezultatele incercarii de a creste consumul - cum ar fi reducerea TVA-ului - veti vedea ca nu a dat rezultate. Sfatul meu pentru Gordon Brown ar fi: investitiile. Mai multe investitii", a spus ministrul francez.

Analistii sunt de parere ca Franta este inainte in implementarea planului de sprijin datorita faptul ca detine pachete de actiuni majoritare in companii mari, gen RTE, cea mai mare retea de energie din Europa, si La Poste, compania postala franceza, care au fost de acord sa accelereze ritmul investitiilor.

In luna decembrie, RTE a declarat ca va creste valoarea investitiilor cu 20 de procente, in 2009, fata de cinci procente, inainte de criza.

Pe de alta parte, economisitii sunt de parere ca firmele private mari din Franta nu vor observa nici o imbunatatire in acest an, marea partea a fondurilor fiind destinate imbunatatirii circulatiei banilor si societatilor mici.

De exemplu, reprezentantii Lafarge, cel mai mare producator de ciment din lume, au declarat ca nu se asteapta la beneficii din partea programului francez, pana in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#redresare economica Franta, #Patrick Devedjian economie , #stiri economice