Frauda de la Bancpost se poate repeta

Vineri, 09 Mai 2008, ora 12:05
4679 citiri
Frauda de la Bancpost se poate repeta

Dupa ce clientii Bancpost au fost usurati de cateva sute de mii de euro, politia a deschis o ancheta ampla. Specialistii cred ca fraudarea Bancpost se putea face cu ajutorul unui program informatic, care se descarca de pe Internet, relateaza Adevarul in editia electronica de vineri.

Programul este destul de usor de utilizat pentru un cunoscator in ale informaticii. Cum functioneaza: o persoana care are un card emis de oricare banca, pornind de la numarul acestui card, poate genera siruri combinate de cate 16 cifre. Cu aceste siruri, care reprezinta de fapt numerele altor carduri, se pot obtine foarte multe informatii despre posesorii acestora, iar in unele cazuri chiar se pot efectua tranzactii.

Daca s-a folosit aceasta metoda, nimic nu ii impiedica pe hackerii bancari sa actioneze la fel si in cazul altor banci.

Politistii iau in calcul insa si varianta ca vinovatii de frauda de la Bancpost ar fi avut acces la conturile clientilor bancii. Nu exclud nici phishingul si nici scurgerea de informatii din interiorul institutiei. Pana in acest moment, Bancpost nu a depus insa nicio plangere cu privire la faptul ca anumiti functionari ar avea legatura cu frauda.

Cum sa te feresti de o posibila frauda

- Pastreaza cardul ATM intr-un loc cat mai sigur.

- Memoreaza codul PIN si nu comunica acest cod nimanui, nici macar functionarilor bancii emitente.

- Utilizeaza ATM-urile care sunt bine iluminate. Daca observi orice activitate suspecta in apropierea ATM-ului, anuleaza orice operatiune si cauta un alt bancomat. La efectuarea unei tranzactii, trebuie sa te pozitionezi in fata bancomatului in asa fel incat nimeni sa nu poata vedea codul PIN introdus.

- Nu da informatii despre cardul ATM sau codul PIN strainilor sau prin intermediul convorbirilor telefonice.

- Daca pierzi cardul sau iti este furat, contacteaza imediat banca emitenta pentru a bloca orice accesare neautorizata.

Citeste si:
Fraudă la BAC 2022. 14 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă
Fraudă la BAC 2022. 14 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă
La proba la alegere a profilului și a specializării din cadrul examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie - iulie 2022), desfășurată astăzi, 22 iunie, s-a înregistrat o rată de...
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebbok, Rareș Bogdan a...