Frica nationalizarii bantuie sistemul bancar

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 12:20
4245 citiri
Frica nationalizarii bantuie sistemul bancar
Foto: The Economist

Cum am putea explica inca o saptamana de "salvare" a sistemului bancar, interventia statelor pentru a injecta miliarde de dolari in planuri anticriza si preluari ale activelor toxice apartinand bancilor, daca nu prin simplul cuvant numit nationalizare?

Saptamana trecuta guvernul irlandez a anuntat nationalizarea Anglo Irish Bank, cea de-a treia mare banca din Irlanda. La inceputul saptamanii in curs guvernul Marii Britanii a anuntat masuri pentru a stimula creditarea.

Acestea includ o schema care are ca rol protectia bancilor impotriva pierderilor. Totodata Royal Bank of Scotland va fi intr-un procent de 70% nationalizata, scrie The Economist.

Analistii se tem ca si Barclays va avea nevoie de ajutor din partea statului.

Pe data de 20 ianuarie 2008, guvernul francez a fost de acord sa injecteze alte 10,5 miliarde de euro in sitemul bancar.

Dupa Franta vin americanii. Acestia lasa in grija lui Obama noile planuri anticriza si noile bugete ce vor fi pompate in sistemul bancar pentru eliminarea activelor toxice din sistem.

Danemarca a bagat si ea din nou mana in buzunar pentru a da capital celor fara lichiditati.

Aceste masuri au fost luate abia dupa cateva saptamani de la alte injectii de capital si garantii din partea guvernelor pentru depozanti si creditori. In ciuda afirmatiilor oficiallilor care cu tarie sustin ca banii nu au fost aruncati pe apa sambetei si in continuare promit salvarea bancilor, institutiile creditoare isi pierd sclipirea pe bursele din intreaga lume.

Previziunile si ele se coloreaza din gri in negru si credit-default-swap-ul (CDS-instrument financiar derivat pentru asigurarea riscului de neplata a imprumuturilor) incepe sa isi piarda din valoare neaducand credibilitate investitorilor.

Zilnic sunt stiri care spun ca bancile sunt stabile, nu vor mai fi falimente rasunatoare si prudenta este cuvantul de pe ordinea de zi. Ba chiar unele au realizat si profit. Fie el mic, cert este ca exista.

Totusi, daca guvernele au reusit sa readuca increderea in capacitatea bancilor de a supravietui, de ce se grabesc sa reintervina iar si iar pentru injectii de capital? Totodata, daca guvernele statelor afectate de criza continua sa tina rotile ajutatoare pentru bancile care reinvata mersul lucrurilor, de ce actionarii acestora nu dau semne de bucurie ?

Raspunsul la cele doua intrebari vine de la autoritati simplu si la obiect: Nu s-a deblocat piata creditelor. Bancile inca sunt prudente in privinta imprumuturilor.

Un alt element cu semn de intrebare intervine in miezul problemei atunci cand oameni ca Jamie Dimon, seful JP Morgan Chase, declara ca banca sa "a dat imprumuturi in tot acest timp de criza".

Analistii sunt de parere ca problema cea mai mare ramane undeva legata de capacitatea de finantare a fiecarei institutii. Chiar daca pietele corporate dau semne de a se dezgheta, celelalte stagneaza la un nivel scazut.

In aceste circumstante, inclinatia normala a bancilor este aceea de a strange cu dintii de capitalul pe care il au.

Nationalizarea bancilor reprezinta o problema pentru multi actionari ai institutiilor creditoare. In conditiile in care statul imprumuta bancile saptamanal cu miliarde, este dificil de evitat o situatie in care detinatorii actuali ai acestor banci sa nu fie pur si simplu "concediati". Desigur, noul detinator ar fi in acest caz statul.

Cu valoarea actiunilor in picaj si "bai de sange pe bursele din intreaga lume", sectorul bancar din intreaga lume se fereste de orice marire de capital din partea statului. Nationalizarea mai are un pas pana sa bata la usa bancilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#nationalizare banci, #criza financiara economica, #injectii capital banci, #profit actiuni cotatii, #guvern stat anticriza, #masuri criza devalorizare, #depozit bancar banci , #stiri economice