Președintele Hidroelectrica: „Furnizorii de energie fac speculații pe bursă și refuză să cumpere electricitate mai ieftină, pe termen lung”

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 16:55
5981 citiri
Președintele Hidroelectrica: „Furnizorii de energie fac speculații pe bursă și refuză să cumpere electricitate mai ieftină, pe termen lung”
Porțile de Fier FOTO Facebook/ Virgil Popescu

Furnizorii de energie ai clienţilor casnici refuză să încheie contracte pe termen lung cu producătorii, la preţuri mai mici, şi preferă să cumpere de pe platformele bursiere pe termen scurt, cu preţuri mari, speculative, a afirmat, miercuri, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

El a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei şi a fost întrebat de un membru al comisiei dacă este adevărat că producătorii nu scot la vânzare cantităţi suficiente de energie.

Este vorba despre o declaraţie a unui reprezentant al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Cristian Culea, care a afirmat, săptămâna trecută, că furnizorii nu au de unde să cumpere energie pe termen lung.

"Am văzut cu surprindere acea declaraţie şi nu sunt de acord cu ea", a răspuns Badea.

Potrivit acestuia, compania pe care o conduce a scos mereu la vânzare energie în contracte forward pe bursa de energie OPCOM, însă lucrurile stau exact invers faţă de cele prezentate de AFEER, adică furnizorii sunt cei care nu vin să cumpere.

"Tot timpul Hidroelectrica a scos energie la tranzacţionare. Din păcate, de mai mulţi ani observăm un fenomen: marii furnizori, cei cu mulţi clienţi, nu cumpără acea energie şi se duc în pieţele speculative de tip PZU (piaţa pentru ziua următoare - n.r.), unde preţurile sunt extrem de mari. Aceasta în condiţiile în care această energie se putea achiziţiona din timp, la preţuri mult mai mici", a afirmat Badea.

El a subliniat că energia mai ieftină, pe care o vinde Hidroelectrica pe termen lung, este cumpărată de traderi care apoi o vând mai scump în PZU.

"Cumpărători sunt traderii care speculează orice fel de variaţie din PZU şi vând mai departe către furnizori", a arătat oficialul Hidroelectrica.

Badea a precizat că au fost anulate licitaţii prin care Hidroelectrica voia să vândă 4,55 TWh de energie cu livrare în 2021, pentru că nu a venit nimeni să cumpere aceste cantităţi, în condiţiile în care preţul mediu al acestei energii era 255 lei pe MWh. Spre comparaţie, preţul din aceste zile din PZU depăşeşte 1.000 de lei pe MWh.

"Dacă s-ar fi cumpărat această cantitate pentru consumatorii finali, poate n-ar fi trebui să se simtă o variaţie atât de mare la consumatorul final în acest an", a completat el.

Săptămâna trecută, Cristian Culea, membru în boardul director al AFEER, a arătat că cei trei mari producători de electricitate - Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia - nu vin cu energie în piaţă pentru a răspunde la ofertele de cumpărare ale furnizorilor, ceea ce duce la scumpiri.

"Furnizorii vor să cumpere energia la preţul pieţei, dar volumele puse în vânzare de producători sunt mai mici şi pe termene mai scurte faţă de anul trecut. E uimitor că la acest preţ producătorii nu produc la capacitatea maximă, este un semn de întrebare. De asemenea, este de mirare că la acest preţ încă importăm energie", a susţinut Culea.

Ionuț Bindea (ROCA Industry) la Quarterly Report: „Avem deja implementați roboți în producție. Peste doi ani vom avea retehnologizată 100% fabrica”
Ionuț Bindea (ROCA Industry) la Quarterly Report: „Avem deja implementați roboți în producție. Peste doi ani vom avea retehnologizată 100% fabrica”
Ionuț Bindea, directorul general al ROCA Industry, a participat miercuri, 27 noiembrie, la cea de-a șasea ediție a Quarterly Report, evenimentul dedicat companiilor listate la Bursa de Valori...
Valentin Budeș (Sphera) la Quarterly Report: „Am înregistrat recorduri în trimestrul III. Vom adăuga mărci noi când suntem convinși că pot aduce valoare adăugată acționarilor”
Valentin Budeș (Sphera) la Quarterly Report: „Am înregistrat recorduri în trimestrul III. Vom adăuga mărci noi când suntem convinși că pot aduce valoare adăugată acționarilor”
Valentin Budeș, Director Financiar la Sphera Franchise Group, a participat miercuri, 27 noiembrie, la ediția a șasea a Quarterly Report, un eveniment dedicat companiilor listate la Bursa de...
#electricitate, #bursa, #Hidroelectrica , #stiri economice
  1. România va produce semiconductori de ultimă generație. Contractul de 130 de milioane de euro semnat cu UE
  2. Românii își pot verifica acum gratuit mașinile. Află istoricul auto înainte de a o achiziționa
  3. Building Companion: Digitalizarea industriei construcțiilor, un pas firesc în evoluția acestui domeniu Peste 84% dintre accesări sunt mobile
  4. S-au deschis primii 15,7 km ai secțiunii cinci a autostrăzii Sibiu-Pitești. Șoferii au acum la dispoziție aproape 1.214 km de autostradă şi drum expres VIDEO
  5. 4 avantaje ale liniei de credit pentru firme și persoane juridice
  6. Cum să alegi cea mai bună variantă pentru întreținerea mașinii tale?
  7. Dizolvarea Ministerului Energiei va avea major impact negativ, avertizează Asociația Prosumatorilor. "Consecințe catastrofale pentru securitatea energetică"
  8. XTB își consolidează poziția pe piața fintech prin integrarea inteligenței artificiale
  9. Pe fondul controverselor legate de finanțarea războiului din Ucraina, deficitul bugetar al SUA a ajuns la un maxim istoric
  10. Suma uriașă cu care a crescut datoria externă a României în doar 10 luni. Datele BNR nu arată deloc bine