Ziare.com

G20 si-a luat angajamentul de a reforma sistemul financiar mondial

Duminica, 16 Noiembrie 2008, ora 10:36

   

G20 si-a luat angajamentul de a reforma sistemul financiar mondial
Liderii marilor tari industrializate si emergente (G20) si-au luat sambata angajamentul de a relansa economia mondiala, amenintata de recesiune in tarile bogate si de o incetinire a cresterii in celelalte, lansand o reforma a sistemlui financiar international.

"Suntem de acord ca un raspuns politic extins, fondat pe cooperare macroeconomica, este necesar pentru a relansa cresterea", se arata in declaratia finala a summitului de la Washington, organizat dupa doua luni de criza financiara fara precedent din anii '30, relateaza AFP.

G20, ai carei membri genereaza 85% din Produsul Intern Brut al planetei, a enumerat o serie de "actiuni imediate" pentru a impiedica economia mondiala sa se intre intr-o recesiune prelungita, sugerand folosirea de "masuri bugetare pentru a stimula cererea interna cu rezultate rapide" sau scaderi ale ratelor dobanzilor in anumite tari.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI) Dominique Strauss-Kahn a anuntat ca institutia sa este favorabila unor planuri de relansarea nationale si coordonate, care ar trebui sa se ridice la 2% din PIB-ul tarilor participante.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat satisfacut ca G20 este de acord cu "necesitatea unei relansari coordonate".

La randul sau, premierul britanic Gordon Brown s-a declarat multumit de acest rezultat al summitului, preconizand "anunturi semnificative in unele tari, in urmatoarele saptamani".

OCDE, clubul din care fac parte tarile bogate ale planetei, a anuntat joi ca membrii sai vor suferi anul viitor o contractare de 0,3% a activititatii economice si o crestere mare a somajului.

Premierul canadian, Stephen Harper, a calificat G20 drept un "proces fara precedent", in care tarile dezvoltate si tarile in curs de dezvoltare "vor lucra impreuna pentru a gestiona problemele economiei mondiale".

Alaturi de eforturile de relansare, liderii din G20 au aprobat un "plan de actiune" continand masuri "prioritare" pentru ameliorarea supervizarii sistemului financiar, asupra carora ministrii lor de finante trebuie sa faca propuneri pana in 31 martie.

Au fost definite cinci campuri de actiune: revizuirea aspectelor de reglementare care exacerbeaza criza, armonizarea normelor contabile, ameliorarea transparentei pietelor de produse derivate, revizuirea practicilor de remunerare a conducerii bancilor pentru a evita asumarea unor riscuri excesive si "revizuirea mandatului, guvernarii si nevoilor de capital ale institutiilor financiare internationale".

Pentru a evita o repetare a crizei financiare, G20 vrea ca "orice actor, orice produs si orice piata sa fie supuse in mod real supravegherii". "Nu vor mai exista zone de umbra", a spus cancelarul german Angela Merkel.

Totusi, spre satisfactia americanilor care tin foarte mult la independenta lor, G20 a subliniat ca "reglementarea tine de responsabilitatea autoritatilor nationale".

Harper, a carui tara a fost in mare parte scutita de tulburari, s-a bucurat ca G20 a ascultat "mesajul Canadei" cum ca "bunele reglementari financiare incep acasa".

G20 a recomandat totusi o intensificare a "cooperarii internationale intre autoritatile de reglementare" si o consolidare a "normelor internationale acolo unde acest lucru este necesar".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1164 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ceea ce nu am vazut mentionat e problema fundamentala care a creat criza

si anume sistemul economic esuat al bancilor centrale.
E simplu dupacum a dovedit unul din adeptii scolii austriece economice ale lui Ludwig Von Misses (misses.org), pentru care dovada au luat premiul Nobel in 1974.

Ce au dovedit laureatii Nobel e faptul ca banca centrala intr-o economie distorsioneaza economia si creeaza inflatie prin faptul ca manipuleaza cantitatea de bani de pe piata.

Sa ne amintim ca banii nu au nicio valoare, ce numim noi bani astazi in anii 1900 erau doar ce iti dadea banca ca dovada cand te duceai sa depui 2-3 monede de aur.

Valoarea adevarata era si continua sa ramana aurul, banii erau si sunt doar hartiile care indica cantitatea de aur.

Problema e ca standardul aurului a fost abandonat pe la 1920 in SUA, asaca bancile centrale acum doar tiparesc hartii fara valoare si fara acoperire.

Ca sa genereze crestere economica ei tiparesc mai multi bani si atunci scade dobanda la imprumut (cererea si oferta), deci manipuleaza oferta ca sa scada pretul la imprumutul de bani.

Desigur ca mai devreme sau mai tarziu acest lucru se prabuseste fiind dat faptul ca daca tiparesti mai multe hartii (bani) atunci creezi inflatie si preturile cresc.

Ca rezultat dolarul a scazut cu 97% din 1920 pana acum, deci un dolar astazi valoreaza doar 3 centi la standardul 1920 sau inainte.

Pe langa faptul ca creeaza inflatie, bancile centrale impun o taxa ascunsa populatiei....deoarece prima data cand tiparesc banii cei care ii primesc primii (adica guvernele si bancile mari) primesc banii la valoarea lor prezenta adica fara inflatie.....odata intrati in circulatie banii populatiei sunt devalorizati deci cu totii platim pentru nesabuirea bancilor centrale si banii nostri cumpara mai putin odata intrati in circulatie noii bani.

Europa si alte parti sunt conduse la fel de vreme ce au o banca centrala.

In esenta oamenii de rand sunt jefuiti din nou si din nou de clasa politica care controleaza manipularea banilor, din acest motiv s-a si renuntat la standardul aurului, prin care era impus sa fie valoare echivalenta in aur pentru fiecare ban de hartie tiparit, deoarece hartia nu are nicio valoare (era si este doar cuponul care arata cata valoare reala ai in banca adica cat aur sau argint samd).

Daca se vor trezi vreodata oamenii vor abroga bancile centrale si vor scutura jugul de pe gaturile lor, insa va trebui revolutie probabil.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor