G7 critica protectionismul american si pe cel francez

Sambata, 14 Februarie 2009, ora 18:44
1282 citiri
G7 critica protectionismul american si pe cel francez

Grupul tarilor puternic industrializate au decis in cadrul reuniunii G7 de la Roma sa lupte impotriva oricarei forme de prtectionism si sa adopte masuri pentru combaterea recesiunii si evitarea distorsionarii comertului liber, se precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii la finalul summitului.

Liderii prezenti la Roma si-au exprimat temerea ca o serie de tari, in incercarea lor de a proteja locurile de munca din industriile nationale, vor abandona angajamentele asumate cu privire la comertul liber si competitia internationala.

Principalele temeri au venit dinspre Germania si Marea Britanie. Reprezentantii celor doua mari puteri economice din Europa au vorbit despre riscul ca lumea sa intre pe o spirala a protectionismului, similara cu cea din timpul crizei interbelice.

Discursul acestora a facut aluzie si la planul de relansare economica propus de administratia Obama pe care Congresul l-a adoptat vineri noapte. Valoaea totala a pachetului de masuri economice se cifreaza la 787 miliarde dolari, o parte insemnata din aceasta suma fiind destinata pentru cheltuieli publice, conditionate de apelarea la produse americane.

Pe parcursul reuniunii de la Roma, reprezentantii Marii Britanii si cei ai Statelor Unite au discutat despre planul american de salvare economica prin incurajarea vanzarilor produselor fabricate in SUA.

Un exemplu similar cu cel american este si programul francez de protectiei a industriei auto. La fel ca pachetul de masuri economice lansat de administratia Obama, protectionismul statului francez incalca angajamentele privind comertul liber.

Spre deosebire de cele doua tari, China a adoptat o serie de masuri bugetare care vor conduce la intarirea yuanului si implicit la incurajarea importurilor.

Intalnirea G7 a fost un preamul la summitul G20 din aprilie.

Desfasurarea actuala a evenimentelor i-au determinat pe reprezentantii FMI sa reitereze ipoteza potrivit careia partea cea mai grea a crizei economice abia acum urmeaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#G7 protectionism american, #G7 critica protectionism , #stiri economice