G8 acorda 12 miliarde de dolari pentru dezvoltarea agriculturii

Luni, 06 Iulie 2009, ora 18:14
1378 citiri
G8 acorda 12 miliarde de dolari pentru dezvoltarea agriculturii
Foto: Daylife

Cele mai dezvoltate tari din lume, membre ale G8, vor infiinta un program de "securitate alimentara", acordand peste 12 miliarde de dolari pentru dezvoltarea agriculturii, pe o perioada de trei ani.

Acest program va marca trecerea de la strategia de a dona, pur si simplu, alimente tarilor foarte sarace, la una de dezvoltare durabila, pe termen lung, ce va ajuta acesta tari sa se sustina singure, la un moment dat.

Cele mai mari sume vor veni din partea Statelor Unite si a Japoniei, fiecare cu cate 3 - 4 miliarde de dolari. Restul sumei va proveni din partea Europei si Canadei.

Potrivit unui proiect al G8, obtinut de Financial Times, inainte de summit-ul ce va incepe miercuri, liderii tarilor dezvoltate vor incerca sa "schimbe tendinta de scadere a sprijinului oficial acordat pentru finantarea agriculturii".

"Efectul combinat al investitiilor scazute in agricultura si securitatea alimentara, preturile in crestere si criza economica au condus la foamete. Securitatea alimentara este strans legata de cresterea economica, progresul social si stabilitatea politica", se arata in document.

"Pentru o perioada prea indelungata, masura noastra de combatere a foametei a fost sa trimitem alimente de urgenta, in momentele de criza grava. Acest lucru salveaza vieti, dar nu elimina cauzele de baza ale foametei. Este, in cel mai bun caz, o reparatie pe termen scurt", a declarat secretarul de stat american, Hillary Clinton.

Se estimeaza ca Washington-ul cheltuie de 20 de ori mai multi bani pe donarea alimentelor, decat pe programe de termen lung pentru cresterea productiei de alimente in Africa.

Din cauza impactului crizei economice asupra preturilor alimentelor, peste un miliard de oameni sufera de foamete "cronica". Avand in vedere scaderea volumului de ajutoare trimise in tarile din lumea a treia, alte 90 de milioane de oameni vor trece sub pragul saraciei.

Cum poate fi combatuta foametea?

Dupa zeci de ani de trimitere a alimentelor in tarile subdezvoltate, tarile G8 au ajuns, in sfarsit, la concluzia ca aceste tari trebuie ajutate sa-si produca singure destula mancare pentru a-si sustine populatia.

Insa acest lucru nu poate fi realizat fara respectarea unor principii de investitii responsabile si management sustenabil al agriculturii, cred analistii.

In primul rand, toate investitiile straine in aceste tari, mai ales in domeniul agriculturii, trebuie sa fie transparente. Investitorii trebuie sa se asigure ca actionarii majoritari, in special comunitatile locale, sunt bine informate, iar sumele rulate trebuie facute publice.

De asemenea, investitorii trebuie sa tina seama de drepturile oamenilor care locuiesc pe terenurile unde ar urma sa se desfasoare activitatile agricole, in special daca sunt si proprietari. Toate beneficiile, inclusiv infiintarea locurilor de munca, infrastructura si transferul de tehnologii, trebuie impartite cu localnicii.

Investitorii trebuie sa ia in considerare cerintele de alimente si de circuitul acestora pe pietele unde vor activa, pentru a nu agrava nesiguranta alimentara sau a accentua conflictele sociale existente.

Nu in cele din urma, un principiu de baza trebuie sa fie respectarea valorii de piata a alimentelor, toate tranzactiile urmand a fi supuse regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului, pentru a se impiedica dezvoltarea "bisnitei".

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...