Galatiul ar putea produce energie eoliana cat doua unitati de la Cernavoda

Sambata, 28 Martie 2009, ora 19:40
2834 citiri
Galatiul ar putea produce energie eoliana cat doua unitati de la Cernavoda

Judetul Galati ar putea produce energie cat doua unitati nucleare de la Cernavoda, daca toate solicitarile de infiintare de parcuri eoliene s-ar materializa.

"Exista un potential dat de Dumnezeu judetului Galati aproape incredibil, si anume potentialul eolian. Au venit oamenii din Germania cu GPS-uri si au zis unde bate vantul si au nimerit la Beresti-Meria, la trei kilometri de casa mea si au plantat un stalp. A costat 60.000 de euro plantatul stalpului si masuratul vitezei vantului timp de un an. Au constatat ca vantul este aur, nu fiindca este intens, ci fiindca e foarte constant", a declarat, sambata, la Galati, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu.

Potrivit lui, investitorii au depus deja solicitari de infiintare a unor parcuri eoliene in judetul Galati. Zonele cu potential de exploatare ridicat sunt municipiile Galati si Tecuci cu imprejurimile acestora, jumatatea sudica a luncii Prutului si axa NE-Centru-SV a judetului. Proiectele depuse se afla in diverse stadii.

"Unele sunt in studii faza intai, altele in faza a doua, altii - care au avut foarte mare tarie - au reusit sa-si ia aviz de racordare la retea. Varlezi, Smulti, Corni, Baleni, Foltesti si Frumusita sunt deja cei foarte avansati, care au deja avizul de racordare la retea. La Independenta, Piscu, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Pechea, Grivita, Cudalbi, Tecuci si Beresti-Meria sunt studii de solutii avizate in faza a doua, 1.230 de megawati. La Mastacani este studiu de solutii in curs de avizare, sunt 500 de megawati", a detaliat Petru Lificiu.

Daca toate aceste proiecte de parcuri eoline s-ar materializa, ele ar putea produce o cantitate de energie electrica egala cu cea produsa de doua unitati de la Cernavoda.

"Puterea instalata activa acum in Romania e de 7.000 de megawati. Numai cererile de la Galati sunt cat doua unitati de la Cernavoda, 1.400, deci sunt practic 20% din total putere instalata, daca aceasta putere va porni in judetul Galati", a spus presedintele ANRE.

Totusi, oficialul a atras atentia ca, pentru infiintarea parcurilor eoliene, este nevoie si de contributia comunitatii locale si a societatii Electrica, pe langa cea suportata de investitori.

"Pe Prut, Electrica trebuie sa faca o linie de 400 kilovolti dublu circuit pentru ca altfel nu am decat o linie de 20 de kilovolti care nu primeste decat 100 de megawati. Daca pornesc un singur parc eolian si il descarc pe aceasta linie se topesc firele. Sunt investitii mari, care intra in costul de electricitate", a spus presedintele ANRE.

Oficialul a subliniat ca statul roman incurajeaza investitiile in energia verde, in contextul in care rezervele interne de gaz sunt extrem de limitate, iar procentul de exploatare a surselor de energie regenerabila este foarte scazut.

Citeste si:
Consumul de energie electrică la nivelul populaţiei a crescut cu 8% faţă de anul trecut. Producţiile din energie solară şi eoliană sunt în scădere
Consumul de energie electrică la nivelul populaţiei a crescut cu 8% faţă de anul trecut. Producţiile din energie solară şi eoliană sunt în scădere
Producţia internă de energie a crescut cu 4,5% în primele opt luni, la 12,415 milioane tone echivalent petrol (tep), faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent, iar importul a crescut cu...
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Sursa: rNews