Gazprom ar putea taia gazele Ucrainei de la 1 ianuarie, ora 7,00

Miercuri, 31 Decembrie 2008, ora 20:56
1350 citiri
Gazprom ar putea taia gazele Ucrainei de la 1 ianuarie, ora 7,00

Compania Gazprom a anuntat miercuri ca va inceta sa mai livreze gaz Ucrainei incepand de joi, 1 ianuarie, de la ora 7.00 GMT (09.00, ora Romaniei), daca un nou contract referitor la pretul de furnizare a gazului rus in 2009 nu va fi semnat pana la miezul noptii.

"In absenta unui contract, nu mai putem livra gaze Ucrainei si nu o vom face", a declarat Aleksandr Medvedev, adjunctul directorului Gazprom, intr-o conferinta de presa, informeaza AFP.

Purtatorul de cuvant al societatii, Serghei Kuprianov, a precizat ca in cazul livrarilor de gaz se considera ca ziua incepe la 10.00 dimineata ora Moscovei (7.00 GMT, 09.00, ora Romaniei) si tine pana a doua zi la ora 10.00. Prin urmare, livrarile de gaz catre Ucraina vor inceta la 1 ianuarie la aceasta ora, daca nu va fi semnat un nou contract.

Oficialii Gazprom au spus miercuri intr-o conferinta de presa ca sansele de reglementare in urmatoarele cateva ore a conflictului pe care il au cu Ucraina s-au diminuat, ajungand la 30%. "Sincer, daca ieri evaluam sansele la 50%, azi probabilitatea unui scenariu de criza este de 70%", a spus Serghei Kuprianov.

Europa risca sa ramana fara gaz

Negocierile intre Gazprom si partea ucraineana continua la Moscova, dar perspectiva unui acord de ultim moment pare sa se indeparteze, mai ales dupa ce partea rusa a acuzat Ucraina de santaj. Oficialii Gazprom sustin ca le-a parvenit o scrisoare de la Naftogaz, compania energetica ucraineana, in care Ucraina ameninta ca va confisca gazul ce trece prin conductele sale, adica cel destinat Europei (inclusiv Romaniei), daca nu este renegociat contractul referitor la tranzitul gazelor ruse pe teritoriul Ucrainei.

"Daca termenii contractului referitor la tranzit si cei ai contractului referitor la livrarile de gaz rus catre Ucraina nu sunt coordonati de urgenta si daca nu sunt semnate acordurile relevante pana la 1 ianuarie 2009, nu mai avem motive legitime sa mentinem deschis pentru Rusia sistemul de conducte de gaz sau sa transportam gazul pana la granita", a declarat o sursa din Naftogaz citata de ITAR-TASS sub acoperirea anonimatului.

Mesajul trimis de Naftogaz catre Gazprom specifica faptul ca "in acest caz, gazul care intra in sistemul de conducte al Ucrainei va fi considerat fara proprietar, ceea ce poate duce la confiscare, in conformitate cu legislatia ucraineana". In aceste conditii, "vom fi nevoiti sa anuntam tarile Uniunii Europene ca avem o situatie de urgenta", a mai spus sursa din Naftogaz citata de ITAR-TASS.

"Nu putem califica aceasta pozitie a Ucrainei altfel decat un santaj", a comentat Aleksandr Medvedev. "Santajeaza Gazprom, Rusia si Europa Occidentala", a adaugat el.

Gazprom sustine ca in ceea ce priveste tranzitul gazului destinat Europei exista deja un acord care reglementeaza aceasta chestiune, fiind necesara doar semnarea unui nou contract referitor la pretul la care ii va livra gazele Ucrainei in 2009.

Kievul a dat insa asigurari ca, in ciuda conflictului pe care il are cu Gazprom, tranzitul pe teritoriul sau al gazelor ruse destinate Europei este garantat, contrazicand astfel afirmatiile companiei ruse in ceea ce priveste amenintarea confiscarii acestor gaze, potrivit Reuters.

Naftogaz a refuzat sa faca vreun comentariu in legatura cu scrisoarea, dar prim-adjunctul sefului administratiei presedintelui Viktor Iuscenko, Oleksandr Slapak, a declarat ca Ucraina garanteaza ca nu va fi intrerupt tranzitul gazului rus catre Europa.

Statele europene urmaresc ingrijorate noua criza a gazelor dintre Rusia si Ucraina, temandu-se de o repetare a situatiei din ianuarie 2006, cand Moscova a intrerupt livrarile de gaze catre Ucraina, ceea ce a determinat o scadere a presiunii gazelor in unele tari europene.

Rusia a acuzat atunci Ucraina ca sustrage din gazul rus destinat clientilor europeni. Europa depinde in proportie de 25% de livrarile de gaz din Rusia, iar 80% din acestea tranziteaza teritoriul Ucrainei. Companiile E.ON si BASF din Germania si ENI din Italia sunt cei mai mari clienti europeni ai Gazprom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#sistare gaz, #Gazprom Ucraina, #criza gaz Ucraina , #stiri economice