General Electric ar putea furniza echipamente pentru reactoarele 3 si 4

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 22:14
1276 citiri
General Electric ar putea furniza echipamente pentru reactoarele 3 si 4

Grupul american General Electric este interesat sa furnizeze echipamente si servicii pentru viitoarele reactoare 3 si 4 pe care Romania urmeaza sa le construiasca la Cernavoda, a declarat marti directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu.

"Am prezentat investitorilor nivelul la care am ajuns pe tehnologia de productia de mare putere", a precizat Carmen Neagu.

La randul sau, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, E.S. Mark Gitenstein, a declarat marti ca spera ca GE va participa la proiectul reactoarelor 3 si 4.

"Suntem interesati sa aducem mai multa tehnologie americana in Romania", a spus acesta, care a adaugat ca are multa incredere in modul in care Nuclearelectrica va continua lucrarile la acest proiect nuclear.

De asemenea, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a mentionat ca nu isi pune problema finantarii proiectului reactoarelor 3 si 4.

"Foarte important este sa decelam solutiile optime pentru statul roman, trebuie sa cantarim atent si sa luam decizia corecta", a afirmat Adriean Videanu.

Ministrul a precizat faptul ca in februarie-martie urmeaza ca o delegatie a Comisiei Europene sa vina in Romania, pentru discutii pe tema proiectului reactoarelor 3 si 4. Aceasta vizita urma sa aiba loc in decembrie anul trecut, insa a fost amanata pentru ianuarie acest an si ulterior pentru februarie-martie.

CE doreste sa vada exact cum si unde vor fi construite reactoarele 3 si 4, pentru ca apoi sa se exprime cu privire la acest proiect. Delegatia vrea sa vada la fata locului anvelopele deja existente la centrala de la Cernavoda. Totodata, membrii delegatiei se vor informa si in legatura cu situatia actuala a Unitatilor 1 si 2 a singurei centrale nucleare din Romania, potrivit reprezentantilor ministerului roman al economiei.

Contract de 146 de milioane de dolari

Nuclearelectrica, al doilea producator de energie electrica din Romania, si General Electric din SUA au semnat marti contract-cadru in valoare maxima de circa 146 milioane dolari, pentru intretinere si reparatii la cele reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda, contract ce are o durata de opt ani.

In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care dureaza 18 luni si se va incheia la 30 septembrie 2010.

Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#General Electric Cernaoda, #reactoare 3 si 4, #echipamente reactoare, #contract cadru Cernavoda , #stiri economice
Comentarii
P
Privitor
rank 1
TEHNOLOGIA AMERICANĂ SE PRODUCE ÎN ROMÂNIA?
S
Sorin S. - Independentul
rank 1
D-ul ambasador Gitenstein nu ar avea nimic impotriva daca s-ar da contractul unei alte firme americane...