Grecia are probleme din cauza investitiilor straine

Luni, 08 Februarie 2010, ora 12:00
3120 citiri
Grecia are probleme din cauza investitiilor straine
Foto: Daylife

Criza in care a intrat Grecia pare rupta dintr-un film despre conspiratii, avand in vedere ca a provocat o scadere semnificativa a euro si o reticenta a investitorilor, in conditiile in care deficitul fiscal al tarii este mai scazut decat cel din Marea Britanie sau al Statelor Unite.

De asemenea, datoriile publice ale Greciei nu sunt neobisnuite, fiind aproximativ jumatate din cele din Japonia si mai scazute decat datoriile Italiei, de exemplu. Prin urmare, de ce este Grecia pusa la colt tocmai acum?

In primul rand, investitiile in Grecia au o profitabilitate extrem de ridicata, cu trei procente mai mare decat cele in Germania, spun analistii de la Financial Times. Aceasta diferenta este prima de risc, reflectand faptul ca jucatorii din piata cred ca este foarte posibil ca tara sa intre in incapacitate de plata. Insa Guvernul din Atena nu are nici o intentie sa faca acest lucru, deoarece nu are nici motive, situatia sa nefiind mai proasta decat a altor tari.

Cu toate acestea, ar putea fi obligata sa declare faliment, daca pietele vor refuza sa ofere finantare. Astfel, singurul lucru care ar putea forta Grecia sa intre in incapacitate de plata este presiunea din partea pietei, nu datoriile sau deficitul in sine.

Pe de alta parte, jucatorii din pietele financiare insista ca celelalte membre ale zonei euro sa intervina, sprijinind financiar Grecia. Acest lucru s-a intamplat si in cazul bancilor, la inceputul crizei financiare: toata lumea zicea, la acea data, ca problemele vor lua sfarsit doar cand bancile vor fi salvate de stat, si chiar asa s-a si intamplat.

Astfel, si in cazul Greciei, pietele financiare asteapta ca guvernele sa foloseasca banii contribuabililor pentru ca investitiile deosebit de riscante facute de investitori sa devina sigure.

Desi Grecia este o tara mica, iar intrarea sa in incapacitate de plata nu ar trebui sa provoace mari probleme in afara sa, adevaratul risc este temerea de "molipsire". Multi avertizeaza ca Grecia va fi doar prima dintr-o serie de tari care ar putea intra in incapacitate de plata, urmand Portugalia, Spania si Italia. Astfel, se explica de ce aceste guverne sustin ideea oferirii unui ajutor financiar Greciei.

Pe de alta parte, se pare ca bancile franceze si germane au investitii majore in aceasta tara, iar aceleasi banci au probleme inca nerecunoscute pe piata din Statele Unite. Prin urmare, chiar daca Franta si Germania ar lasa Grecia sa intre in incapacitate de plata fara sa se gandeasca de doua ori, nu-si pot lasa propriile institutii financiare mari sa dea faliment.

Insa, a salva Grecia implica aceleasi probleme morale aparute in momentul salvarii bancilor mari, dand impresia ca responsabilitatea fiscala nu este importanta.

Problema Greciei a atins cote mondiale, discutandu-se despre acest lucru si in cadrul summit-ului G7, unde s-au intalnit ministrii de Finante si reprezentantii bancilor centrale din cele mai dezvoltate sapte state.

Ministrii de Finante din zona euro au promis ca vor determina Grecia sa respecte programul de reducere a cheltuielilor, insa analistii cred ca statele europene trebuie sa faca mai mult pentru a restabili increderea investitorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#incapacitate plata Grecia, #probleme financiare Grecia, #deficit bugetar Grecia , #stiri economice