Grecia: Masurile anticriza incurajeaza economia subterana

Sambata, 20 Martie 2010, ora 09:52
2567 citiri
Grecia: Masurile anticriza incurajeaza economia subterana
Foto: Arhiva

Masurile de austeritate luate de Grecia, tara aflata in pragul falimentului, ar putea incuraja economia subterana.

"O parte a planului consta in a controla activitatea sectoarelor economiei, iar companiile vor fi obligate sa factureze tot, iar eficacitatea controlului statului va fi sever testata. Ma astept la o crestere a economiei subterane, in urmatorii doi ani", sustine Jens Bastian, economist la Fundatia Elena pentru Politica Externa si Europeana (ELIAMEP), intr-un interviu pentru Le Figaro.

Produsul intern brut grec a scazut cu 2% in 2009 (fata de 4,1% pentru intreaga zona euro), si cu 2,5% pentru al patrulea trimestru al anului 2009. Investitiile straine directe au scazut si ele cu 21%.

Cele mai importante sectoare ale economiei s-au confruntat cu scaderi semnificative ale activitatii, pentru ca acestea sunt puternic dependente de conditiile pietei. Cifra de afaceri a turismului s-a prabusit cu 13%, iar in constructii navale si transport maritim, afacerile au scazut cu 7,8%. Toate acestea se traduc, dincolo de criza, printr-o pierdere a competitivitatii economiei grecesti.

Un sector puternic afectat este si turismul. Grecia a devenit o destinatie scumpa. Turistii isi intorc acum privirea la Croatia si Slovenia, care au devenit destinatii mai ieftine. Turcia este, de asemenea, o destinatie preferabila, din punct de vedere al costurilor.

Grecia asteapta resemnata socul reformelor

Studiile arata ca aceste probleme vor afecta cresterea economica a Greciei cu 1,5 - 2 puncte procentuale. TVA-ul a crescut de la 19% la 21%, taxele sunt ridicate, s-au efectuat reduceri drastice ale salariilor in sectorul public, iar toate acestea vor avea un impact negativ atat asupra investitiilor, cat si asupra consumului intern.

"Nu sunt foarte optimist ca razboiul impotriva economiei subterane, anuntat de guvern, se va dovedi eficient. Economia gri, dupa cum spun expertii, este acum intre 25% si 30% din PIB. Planul de austeritate ar putea incuraja, in mod paradoxal, dezvoltarea ei. Grecii ar reactiona la planul de austeritate si s-ar putea orienta la o economie paralela, in special pentru anumite zone care au rate ridicate de TVA, cum ar fi benzinariile, asistenta medicala, menajerie si profesiile liberale", mai spus Jens Bastian.

Grecia va trebui sa paraseasca zona euro, sustine un economist american

In timp ce tensiunea sociala a atins apogeul in Grecia, seful guvernului a ridicat vocea catre Europa. Fara un real sprijin financiar din partea partenerilor sai, premierul grec Georges Papandreou va fi obligat sa apeleze la ajutorul FMI.

"As prefera o solutie europeana, ca membru al zonei euro, dar si pentru ca Europa sa arate lumii ca poate actiona la unison", a spus premierul grec, in Parlamentul European, citat de Euronews.

Insa, unele tari, in frunte cu Germania, sunt foarte reticente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#criza Grecia, #masuri anticriza Grecia, #crestere economie subterana Grecia , #stiri economice