Grecia, salvata de Uniunea Europeana

Joi, 11 Februarie 2010, ora 18:12
2631 citiri
Grecia, salvata de Uniunea Europeana

Grecia va fi "salvata" de UE, dupa ce liderii europeni au ajuns la o intelegere in privinta acordarii unui sprijin financiar tarii, pentru a evita o criza extinsa in zona euro.

Detaliile pachetului de stimuli vor fi anuntate saptamana viitoare, in timpul summit-ului ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, insa unele surse au sugerat ca ar putea include o forma de imprumuturi, care ar ajuta Grecia sa isi plateasca datoriile si sa evite intrarea in incapacitate de plata, relateaza Reuters.

De asemenea, liderii europeni au cerut Guvernului din Atena sa efectueze reduceri masive a deficitului bugetar, pentru restaurarea increderii in economia sa si a zonei euro, dar si pentru a evita o extindere a problemelor inspre Portugalia si Spania, care, la randul lor, au deficite mari.

"Statele din zona euro vor actiona coordonat pentru a pastra stabilitatea in regiune", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy (foto), adaugand ca "exista o intelegere prinvind situatia din Grecia".

La discutii au luat parte, pe langa Van Rompuy, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet si premierul grec, George Papandreou.

De altfel, Germania si Franta vor suporta, cel mai probabil, greul sprijinului financiar, avand in vedere ca alte economiii mai mari din regiune, precum Italia si Spania, au, la randul lor, mari probleme fiscale.

Potrivit analistilor, stirea privind salvarea Greciei va determina o crestere a increderii in economia din zona si, posibil, o revenire a monedei unice europene, care a suferit scaderi in ultimul timp.

Pe de alta parte, acest lucru arata clar faptul ca regulile fiscale din regiune au dat gres si ridica intrebari cu privire la moralitatea situatiei, avand in vedere ca, in trecut, Grecia a manipulat cifrele privind deficitul, pentru a ascunde cat de grava era situatia.

"Daca, prin acest anunt, increderea in piata va fi restaurata, s-ar putea sa nici nu fie nevoie de ajutorul financiar, pana la urma", a spus Luigi Speranza, economist la BNP Paribas.

Potrivit premierului polonez, Donald Tusk, imprumutul ar fi cea mai buna optiune pentru sprijinirea Greciei.

O alta posibilitate ar putea fi ca banca de stat germana KfW sa emita obligatiuni si sa foloseasca profiturile pentru a cumpara active grecesti, asigurand, astfel, finantarea tarii.

"Grecia face parte din Uniunea Europeana si nu va fi parasita, insa exista unele reguli, la care trebuie sa adere", a declarat Angela Merkel.

De asemenea, consilierul economic al Casei Albe, Christina Romer, a spus ca administratia Obama a urmarit cu atentie evenimentele din Grecia si crede ca "exista un progres real".

In acest an, Atena trebuie sa imprumute 53 de miliarde de euro pentru a-si acoperi deficitul si refinanta creditele, care sunt estimate la 290 de miliarde de euro, adica aproape 120% din PIB.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...