Grecia vrea bani de la FMI, daca UE nu o ajuta

Joi, 04 Martie 2010, ora 12:11
1552 citiri
Grecia vrea bani de la FMI, daca UE nu o ajuta
Foto: AFP

Dupa ce a refuzat, in mod constant, sa apeleze la Fondul Monetar International, Grecia si-a dat seama ca este, poate, ultima sa sansa de supravietuire.

Autoritatile elene au anuntat ca, daca celelalte state membre din zona euro refuza sa le acorde sprijinul financiar de care are nevoie tara, sunt pregatite sa imprumute de la FMI.

Vineri, George Papandreou, premierul grec, se va intalni cu Angela Merkel, cancelarul german, in Berlin, dupa care va pleca in Paris, pentru o intalnire cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy. Apoi, saptamana viitoare are planificata o vizita in biroul oval al presedintelui american, Barack Obama, intr-un tur prin care spera sa castige sprijinul de care are nevoie tara sa, aflata pe muchie de cutit.

Guvernul sau este pregatit sa faca fata unui nou val de greve, dupa ce a anuntat inghetarea pensiilor, reduceri salariale in sectorul public si o majorare a taxei pe valoarea adaugata si a celor pe combustibil, alcool si tigari. Pe scurt, un program de reduceri fiscale in valoare de 4,8 miliarde de euro.

De altfel, joi dimineata, sute de sindicalisti au invadat centrul Atenei, purtand bannere uriase pe care putea citi: "Iesiti in strada - toata lumea impotriva masurilor anti-populare". Ei au blocat accesul angajatilor in cladirea Ministerului Finantelor, aflat in piata centrala a Atenei.

Intr-o demonstratie separata, fostii angajati ai Olympic Airlines au blocat accesul intr-una din cladirele companiei si au blocat traficul din zona centrala a orasului, in timpul orei de varf, relateaza Associated Press.

Adedy, federatia sindicatelor bugetarilor, a anuntat un mars de demonstratie pentru 15 martie. Separat, angajatii din domeniul finantelor, profesorii si personalul medical au anuntat mai multe greve, ce vor avea loc in luna martie.

"Acestea sunt cele mai dure masuri impuse de la al doilea Razboi mondial. Nu iau in calcul decat un singur aspect si vor determina prabusirea intr-o recesiune si mai adanca", a declarat Spyros Papasypros, presedintele Adedy, citat de Financial Times.

FMI discuta cu banii pe masa

Potrivit lui Papandreou, acest al treilea plan de reducere al deficitului si datoriilor publice din ultimele trei luni demonstreaza loialitatea fata de partenerii din zona euro, desi criza datoriilor din Grecia a cauzat mari probleme pe piata de capital, care s-au extins si la celelalte tari ce folosesc moneda unica europeana. "Am aratat ca putem lua decizii dificile. Acum asteptam ajutorul european, dupa cum era intelegerea", a declarat premierul grec.

Prim ministrul a adaugat ca "masurile nu au fost luat de voie, ci ne nevoie" si ca sprijinul Uniunii Europene pentru a indeplini planul este esential. Daca nu, a "amenintat" acesta, va fi nevoit sa apleze la FMI, ceea ce ar demonstra faptul ca UE nu este in stare sa-si rezolve problemele interne de una singura.

De altfel, si ministrul Finantelor din Grecia, George Papaconstantinou, este de parere ca FMI nu ar fi impus restrictii atat de mari, daca Atena i-ar fi cerut deja ajutorul, iar, in schimb, i-ar fi furnizat finantarea de care are atata nevoie.

"Diferenta este ca FMI vorbeste cu banii pe masa, ceea ce nu se poate spune despre Europa", a spus Papaconstantinou miercuri seara.

Grecia ia masuri si mai dure pentru reducerea deficitului

Autoritatile germane, de exemplu, au aplaudat planul de reduceri fiscale, insa au declarat ca nu este nevoie de un ajutor financiar. Angela Merkel este de parere ca intalnirea de vineri va fi "nu despre loialitate, ci despre relatiile bune intre Grecia si Germania". In plus, oficialii din Berlin cred ca Grecia va avea "testul de incredere" la sfarsitul lunii aprilie sau in mai, cand va trebui sa gestioneze datoriile de 22 de miliarde de euro.

Oficialii europeni au incredere in noul plan anuntat de guvernul elen. "Programul ambitios al Greciei de a-si corecta dezechilibrele fiscale este pe drumul cel bun", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

De asemenea, Jean-Claude Juncker, presedintele grupului ministrilor de Finante, a laudat noul plan. Olli Rehn, comisarul european pentru probleme economice si financiare crede ca masurile sunt - sau ar putea deveni - principalul punct de redresare al crizei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#masuri fiscale Grecia, #criza Grecia, #imprumut FMI Grecia, #deficit fiscal Grecia, #datorii Grecia , #stiri economice